TUZLA

IT sektor postavio izazov za koji moramo pronaći adekvatan odgovor

Cilj stimulacija diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti

E.Sk

26.4.2019

Tuzla: Druga međunarodna naučna konferenciju o digitalnoj ekonomiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Premijer TK Jakub Suljkanović otvorio je u petak 2. međunarodnu naučnu konferenciju o digitalnoj ekonomiji DIEC 2019, koju u Tuzli organizira Internacionalna poslovno-informaciona akademija.

Cilj ove konferencije je, kako je naglasio direktor IPI akademije Damir Bećirović, da stimulira diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti, visoke tehnologije i intelektualnog vlasništva, pametnih okruženja, tehnologija u nastajanju i multimedijskih komunikacija. 

U svom obraćanju premijer Suljkanović je, uz čestitke organizatorima na uspješnom dosadašnjem radu, istaknuo globalnu deficitarnost kadrova iz ove oblasti.

- Mi u Tuzlanskom kantonu smo svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka, vođeni činjenicom da su oni najtraženiji kadrovi na tržištima rada u BiH i cijelom svijetu i da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Tim tehnologijama moraju upravljati i razvijati ih upravo IT stručnjaci koji idu u korak s vremenom i posljednjim dostignućima u ovoj oblasti - rekao je premijer Suljkanović i kao ilustraciju naveo da Evropska komisija očekuje da će za već od ove i naredne godine u Evropskoj uniji nedostajati 900.000 IT stručnjaka, a prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, najtraženija zanimanja u BiH sa visokom stručnom spremom su IT inženjeri. 

Određeni pokazatelji iz IT sektora u Bosni i Hercegovini govore da ova grana privrede trenutno ima potrebu za oko 6.000 stručnjaka iz ove oblasti.

- To pred sve nas stavlja izazov na koji moramo pronaći adekvatan odgovor - zaključio je Suljkanović.  

Nakon otvaranja započelo je "keynote" predavanje, a predavači su bili prof. dr. Zorica Bogdanović s Fakulteta organizacijskih nauka Univerziteta u Beogradu, prof. dr. Dominik Sajter sa Ekonomskog fakulteta u Osijeku i prof. dr. Ljiljana Zekanović–Korona s Fakulteta u Zadru. Organizirane su potom i paralelne diskusije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.