INICIJATIVE Zastupnik Vedran Jakupović predložio

Hoće li sarajevski srednjoškolci imati vojnu obuku?

S obzirom na trenutnu situaciju, mislim da moramo biti spremni na sve, kaže Jakupović

K. Ke. – S. K.

Foto: Ilustracija


Dok se naši susjedi prekomjerno naoružavaju, dok se govori o rezervnim sastavima, dok imamo stalnu prijetnju od terorističkih napada, a desnica jače, mislim da moramo našu omladinu ojačati i učiti je osnovama odbrane i sigurnosti. 

Naći novac

Stav je to Vedrana Jakupovića, zastupnika Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je u ovom zakonodavnom tijelu podnio inicijativu da u srednje škole bude uveden obavezan predmet koji bi učenike učio upravo tome – odbrani, sigurnosti i samozaštiti.

U izjavi za „Dnevni avaz“ Jakupović ističe da je u BiH ukinut obavezni vojni rok, ali i predmet koji se u srednjim školama učio do kraja devedesetih.

- Ja sam taj predmet imao u gimnaziji i mislim da nam je potreban. On ima taj svoj vojni aspekt, ali uči i kako reagirati u slučajevima elementarnih nepogoda. S obzirom na to da mi živimo na Balkanu, oboje je moguće. Mislim da mi moramo biti spremni na sve – kaže Jakupović.

Na pitanje je li to svojevrsni odgovor na namjeru Vlade RS da formira rezervni sastav MUP-a RS, Jakupović navodi da je to slučajnost. 

  • Jakupović: Ojačati omladinu; Višća: Dosta psihoza

    Jakupović: Ojačati omladinu; Višća: Dosta psihoza

    Foto: Avaz


- Imam već dugo namjeru da to predložim. Moramo od naše omladine napraviti ozbiljnije ljude. Svjestan sam da će ovo utjecati na poskupljenje obrazovanja, jer morate platiti nove profesore, ali mislim da nam je to potrebno i da novac možemo naći – ističe zastupnik u Skupštini KS.

Za i protiv

Vojni analitičar Hamza Višća podsjeća da je ova inicijativa vjerovatno na tragu nekadašnjeg predmeta iz srednjih škola, popularnog ONO i DSZ (Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita). Ali, kako kaže, ona ima smisla pod uvjetom da bude realizirana na području cijele BiH.

- Bilo bi korisno, sada imamo mlade generacije kojima se percepcija oružja i rata svodi na ono što su čuli od drugih. Oni ne znaju šta je puška, drugi im pričaju neke događaje, bajke. Osim toga, nekad se odlazak u vojsku doživljavao kao pravo polaganje mature zrelosti. Od prije mjesec dana svi srednjoškolci će do kraja školske godine imati osam sati nastave - kaže Višća.

S druge strane, s dnevnopolitičkog aspekta, sve češćeg govora mržnje, stvaranja psihoza, ova inicijativa i nije pozitivna.

  • Faksimil inicijative Vedrana Jakupovića

    Faksimil inicijative Vedrana Jakupovića


- U tom je smislu štetna. Ne mislim da je u redu, ako već kritikujemo one koji pozivaju na rat, nekakvim inicijativama potpirivati situaciju. Ljudima je dosta psihoza – dodaje on.

Podrška ministrice obrazovanja

Jakupović ističe da je o svojoj inicijativi već razgovarao i s ministricom obrazovanja, nauke i mladih KS Zinetom Bogunić.

- Od ministrice sam dobio podršku. Tako da bi se moglo krenuti u neke pripreme, pa da se inicijativa predloži i Skupštini na usvajanje. Ministrica se složila da je našoj omladini potreban takav predmet – kaže Jakupović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na