MIGRANTSKA KRIZA

Sankcionirati eventualnu trgovinu ljudima i ojačati granicu

Najveći pritisak migrantske krize na USK

Migrantska kriza. Fena

Avaz.ba

29.4.2019

Najveći pritisak migrantske krize je na Unsko-sanskom kantonu koji sam ne može odgovoriti svim izazovima koji se pred njega stavljaju, stoga su zastupnici Parlamenta Bosne i Hercegovine izašli na teren kako bi se lično uvjerili kakvo je stanje u tom kantonu.

- Došli smo da vidimo da li su naše institucije kapacitirane dovoljno da se mogu nositi sa ovim problemom i da se ne ostavi samo institucijama Unsko-sanskog kantona da se same brinu, jer to nije problem ovog kantona već cijele države - kazao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Sve institucije moraju sinhronizirano djelovati kako bi se olakšala situacija u Unsko-sanskom kantonu kada je migrantska kriza u pitanju, smatra i zastupnik Jasmin Emrić.

- Mi ćemo sagledati i čuti stavove lokalnih i kantonalnih vlasti te shodno tome odrediti smjernice djelovanja. Treba nam jedan akcioni plan za koji ćemo tražiti da se on što prije provede kako bi se ova situacija ublažila i konačno migrantska kriza stavila pod kontrolu. Nadam se da ćemo u narednih mjesec održati jednu tematsku sjednicu na kojoj ćemo raspravljati o ovoj temi - poručio je Emrić.

Problem migracija u BiH samo je refleksija onog što se dešava u svijetu, istakao je Lazar Prodanović tokom posjete "Biri", te dodao kako je nemoguće riješiti ovu krizu bez pomoći međunarodnih organizacija.

- Sve moguće zloupotrebe i eventualnu trgovinu ljudima treba sankcionirati i pronaći rješenje kako da se ojača granica. Mi ćemo kao predstavnici najviših institucija zakonodavne vlasti u BiH raditi na usvajanju svih onih rješenja putem kojih bi se olakšala sveukupna situacija oko migrantske krize - istakao je Prodanović.

Delegacija zastupnika okupljena oko Kluba za Evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predvođena Šemsudinom Mehmedovićem i članovima Lazarom Prodanovićem, Editom Đapo, Aidom Baručijom i Jasminom Emrićem, boravila je u posjeti USK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.