SRAMOTNO Izvještaj portala border violence.eu

ŠOKANTAN VIDEO / Izjava migranta: "Policajac iz BiH me tukao kao Džeki Čen"

Prvobitno smo bili iznenađeni, mislili smo da će biti dobri prema nama, ali, lažu te kako bi te smirili

Piše: E. TRAKO

Grupa od 18 migranata (žene, djeca i muškarci, najmlađe 6 mjeseci, najstariji 35 godina) iz Iraka i Kurdistana napustili su Nikšić 10. aprila 2019. Dovezli su se blizu bosanske granice i odatle su hodali dva dana. 

Blizu Trebinja grupu je uhapsila bosanska policija dok su pokušavali doći do autobuske stanice u Trebinju. Devetorica policajaca su im prišla, prijateljski nastrojena.

- Odvest ćemo vas su policijsku stanicu, a potom u kamp u Sarajevo. Možete vidjeti i doktora – rekli su.

- Prvobitno smo bili iznenađeni, mislili smo da će biti dobri prema nama. Ali, lažu te, kako bi te smirili - kazali su migranti, piše u izvještaju koji je objavljen na border.violence.eu".

Grupa je bila ukrcana u dva bijela VW kombija s prozorima sa strane. Vozili su se oko 30 minuta do graničnog prijelaza Klobuk, granica s Crnom Gorom. Tamo su zadržani u bijeloj sobi bez prozora 16 sati. Dok su bili u sobi, jedan policajac slikao je njihova lica.

U sobi nije bilo klupa. Kada su željeli ići u WC, morali su kucati na vrata. Nisu im davali hranu, vodu ni pokrivače.

U 9 sati sljedećeg jutra policajci su ušli i stavili lisice četvorici muškaraca. Sa lisicama, ponovo su ukrcani u dva bijela kombija VW u društvu devetorice policajaca. Kada je grupa primijetila da nisu dovedeni u Sarajevo, konstantno su pitali policajca:

- Gdje idemo? Molim vas, dajte nam azil.

Ali, policajci su odgovorili: „Nema engleskog, nema azila, Bosna puna.“

Vozali su ih 10 minuta cestom uz planinu između granica. Dok ih je policija puštala van iz kombija, vratili su im telefone, skinuli lisice i rekli: “Hodajte nazad u Crnu Goru.“

Šesnaestogodišnjak im je rekao: „Reći ću UN-u šta radite.“

Jedan od policajaca mu je odgovorio: „Je*** ti mater, je*** UN.“

Policajac je udario mladića svojim teškim crnim čizmama da je ispao iz auta na zemlju.

Policajac je uzeo tešku metalnu šipku i udarao mladića po glavi. Dvije rane su počele obilno krvariti. Policajci su ga počeli udarati u stomak i grudi.

- Prebio me kao Džeki Čen. Poslije sam osjećao vrtoglavicu, nisam mogao ustati ni pričati – kazao je mladić.

Policajac koji je prebio tinejdžera opisan je kao visok, jak, obrijane glave i plavih očiju. Policajac je shvatio da su dvojica muškaraca iz grupe počela snimati sve to. Uzeo im je mobitele i razbio.

Prije nego što su otišli, policajci su rekli grupi: „Ako se vratite, samo će biti gore. Uzet ćemo otiske i slomiti vam noge i ruke.“

Grupa je hodala oko 30 minuta kroz šumu do graničnog prijelaza Ilino brdo u Crnoj Gori. Tamo su im granični policajci rekli da sačekaju autobus da stigne. Grupa je platila karte za autobus nazad za Podgoricu. Odatle su otišli u kamp u Spužu.

- Kada sam se vratio u kamp, čak i poslije dva dana nisam dobio medicinsku pomoć. Rekli su mi da idem u Podgoricu u bolnicu. Ali nemam novca za to. Samo je jedan doktor u kampu u Spužu, jako je loš, ne zna ništa. Dođe dva puta sedmično. Sestra je tu, ali ona ne pomaže ništa. U mojoj zemlji je rat, ali čak i tamo mi ne tretiramo ljude ovako - kazao je jedan od migranata.

NA VRH

Komentari