MOSTAR

Izložena zbirka Kur'ana s antikvitetima

Autor izložbe istakao je kako se prikupljanjem Kur'ana bavi desetak godina, navodeći kako njegova biblioteka posjeduje oko 3.000 knjiga, među kojima je oko 200 Kur'ana

Ilustracija

Fena

30.4.2019

Izložba Kur’ana iz privatne kolekcije mostarskog pjesnika i pisca Nusreta Omerike pod nazivom "Kur'anom ti po srcu pišem" otvorena je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu grada Mostara.

Tom prilikom izloženo je 114 Kur'ana iz privatne zbirke Nusreta Omerike, a javnosti je po prvi put predstavljeno i šest ručno pisanih, posebno ukrašenih i pozlaćenih Kur'ana – antikviteta.

Autor izložbe istakao je kako se prikupljanjem Kur'ana bavi desetak godina, navodeći kako njegova biblioteka posjeduje oko 3.000 knjiga, među kojima je oko 200 Kur'ana koji su štampani u više islamskih zemalja i gradova.

Među izloženim primjercima je i šest Kur'ana koji su ručno pisani, a koji su stari oko 300 godina.

Govoreći o izložbi, prof. Suljo Cikotić kazao je kako je ona od višestrukog značaja te da je ono što je uradio Nusret Omerika zaista jedan poseban primjer čuvanja tradicije i čuvanja vrijednosti pisanja Božije riječi.

Po njegovim riječima, to je jedna kulturna baština, jedna posebnost, vrijednost koju su stoljećima njegovali i baštinili muslimani na svim meridijanima.

Izložbu je organizovao Institut "Yunus Emre Mostar", u saradnji s Centrom za kulturu grada Mostara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.