REVIZIJA

Počela provjera diploma u FBiH, prvi rezultati za šest mjeseci

Ministrica se osvrnula i na pitanje vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama na području FBiH

Institucije FBiH počele provjeru diploma. Arhiv

Fena

30.4.2019

Sve federalne institucije započele su provjeru diploma svojih uposlenika, za što im je dat rok od šest mjeseci kada bi trebali biti poznati i prvi rezultati provedene revizije.  

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović kazala je kako se, u skladu s inicijativom koju je usvojila Vlada Federacije BiH, revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, ali i privrednim društvima u većinskom vlasništvu FBiH, provodi planiranom dinamikom.

- Vrlo je važno da su svi akteri ovog procesa pokazali dobru volju i da sinhronizirano radimo, pa s pravom očekujem da ćemo sve i završiti u predviđenom roku – dodala je Dilberović.

Prema njenim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izvršilo je provjeru većine diploma svojih zaposlenika.

- Prema našim saznanjima, i svi drugi na nivou FBiH su započeli s provjerom diploma svojih zaposlenika, ali, naravno, sama dinamika različita je i ovisi o specifičnosti određene institucije i organizacije. No, proces je počeo, stvari su se pokrenule i sada nastavljamo dalje do konkretnih rezultata – kazala je federalna ministrica.

Kako je poznato, zadužene su spomenute institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna poduzeća i ustanove te privredna društva da od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika zatraže provjeru vjerodostojnosti istih, i to u roku od 6 mjeseci, u kojem su dužni i dostaviti svoje izvještaje o realizaciji provedenog.

Za koordinaciju svih aktivnosti zaduženi su Ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo pravde koji će, na kraju, sačiniti kompletnu informaciju za Vladu FBiH.

Kada su u pitanju niži nivoi vlasti, na njima je da donesu odluku i krenu u ovaj proces, s ciljem smanjenja svih negativnih pojava, kao što je i korupcija u obrazovanju.

Ministrica se osvrnula i na pitanje vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama na području FBiH, kazavši kako joj je, kao predsjedavajućoj Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, bilo izuzetno važno da se ova inicijativa predstavi i razmotri na tom tijelu.

- Prisutni kantonalni ministri iskazali su nam bezrezervnu podršku te spremnost za provođenje revizije diploma i na kantonalnom nivou, prema modelu koji bude primijenjen u Federaciji, ali u skladu sa svojim nadležnostima. To nam je vrlo važno jer su kantoni, kao kreatori i nositelji obrazovnih politika, upravo i odgovorni za uspostavu transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, što, naravno, uključuje i pitanje vjerodostojnosti zaposlenih u obrazovnom sustavu, odnosno vjerodostojnosti njihovih diploma – naglasila je Dilberović.  

Ministrica smatra i kako se problem korupcije može uspješno riješiti samo intersektorskom saradnjom, kao i neprestanom kampanjom o štetnosti korupcije za cijelu zajednicu, posebno kroz obrazovni sistem kojem trebaju biti definirane mjere i postupci osiguranja kvaliteta na svim nivoima.

 - Uglavnom, suština cijele ove priče je da zaštitimo sve one poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama, pri čemu nanose i nepopravljivu štetu cijelom našem društvu i zajednici. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanja je trajno opredjeljenje za gradnju društva znanja, ali to se društvo, ponavljam, ne gradi na falsificiranim diplomama. Stoga i moramo vratiti povjerenje u naš sistem odgoja i obrazovanja, ali i zaštiti ga od svih onih koji ga zloupotrebljavaju – zaključila je Dilberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.