IZVJEŠTAJI Godišnji podaci o telekomunikacijskim uslugama u FBiH

Na razgovore mobitelom potrošimo 13 dana

Građani godišnje prosječno pošalju 194 SMS-a

A. ČENGIĆ
03.05.2019 10:00

Potreba za telefonom i dalje velika

Prosječno građanin u Federaciji BiH godišnje potroši 13 dana pričajući na mobilni telefon. Da je potreba za telefonom i dalje velika, pokazuje godišnji izvještaj Federalne agencije za statistiku, u kojem je navedeno da smo lani na mobitel pričali 1.540 miliona minuta.

Mobilni internet

Statističari su izračunali i da smo prije pet godina na razgovore mobitelom potrošili 15 dana, a lani dva manje.

U užurbanom savremenom svijetu skoro da je nemoguće proći ulicama, a ne vidjeti ljude koji pričaju na mobitel ili kako ne kucaju poruke.

Podatak da je u odnosu na 2017. godinu lani zabilježen pad od 6,2 posto ne znači da manje koristimo telefon, jer su mnogo više u potrebi aplikacije poput Vibera, Whatsappa ili Facebook Messengera, pomoću kojih je moguće besplatno obaviti poziv.

Potvrda toga jeste podatak da je povećano korištenje mobilnog interneta u odnosu na prije pet godina za čak pet puta. Godine 2014. potrošen je „svega“ 61 milion gigabajta interneta, a lani 299 miliona.

Najveći pad doživjele su SMS poruke. Prije pet godina, građani u FBiH poslali su 1,1 milijardu poruka, a lani „samo“ 432 miliona. U prosjeku, svako od nas godišnje pošalje 194 SMS-a.

Telefonske govornice

Interesantan podatak veže se uz telefonske govornice. U svijetu skoro da su izumrle i činilo se da će istu sudbinu doživjeti i naša zemlja, jer je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prije tri godine zabilježen najmanji broj razgovora, svega 148.000.

U posljednje tri godine, međutim, zabilježen je rekordan rast razgovora ovim putem. Prošle godine obavljeno je čak 1,3 miliona razgovora.

503 hiljada internet pretplatnika 

460 hiljada pretplatnika fiksne telefonije

2,3 miliona korisnika mobilne telefonije, a od toga je

528 postpaid korisnika

1.778 prepaid korisnika

Komentari

NA VRH