SARAJEVO

Dražen Bošnjaković: Mi nemamo namjeru ništa uzimati BiH

Podsjetio je da je u Hrvatskoj na snazi zabrana raspolaganja imovinom BiH

Dražen Bošnjaković: Treba postići zajedničko rješenje o ovom pitanju. Arhiv

Avaz.ba

4.5.2019

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je u Sarajevu da Hrvatska ne želi uzeti imovinu BiH u toj zemlji i da treba postići zajedničko rješenje o ovom pitanju.

– Mi nemamo namjeru ništa uzimati BiH – rekao je Bošnjaković nakon sastanka s ministrom pravde u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Josipom Grubešom.

Podsjećajući da je u Hrvatskoj na snazi zabrana raspolaganja imovinom BiH, Bošnjaković je naveo da je do sada samo ministar pravosuđa mogao donijeti odluku da se ta imovina da na raspolaganje na zahtjev vlasnika.

– Međutim, često je problem što nemamo pravog vlasnika, nekoga ko je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik neke nekretnine, ili više ne postoji firma ili je teško dokazivo pravno naslijeđe – rekao je Bošnjaković.

Ugovorom o sukcesiji definirano je da će zemlje nastale raspadom Jugoslavije sklopiti bilateralne sporazume o vraćanju imovine, kazao je Grubeša.

– Hrvatska je već napravila sporazum sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom i vjerovatno će na istom principu ponuditi sporazum i nama – kazao je Grubeša.

Prema riječima Grubeše, razne institucije i pojedinci nisu mogli u Hrvatskoj dokazati da su pravni nasljednici te imovine i iz tog razloga je Hrvatska zahtijevala od BiH da bude potpisan sporazum.

Grubeša i Bošnjaković razgovarali su i o sporazumu između BiH i Hrvatske o izručenjima i izdržavanju kazne zatvora te o saradnji u vezi s procesuiranjem ratnih zločina.

- U BiH još nismo donijeli revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja je na čekanju u Vijeću ministara, bez obzira što gotovo imamo konsenzus u vezi s njenim donošenjem – kazao je Grubeša i dodao da je cilj strategije da se procesuiraju ratni zločini u što kraćem roku i da se nađe model da se okončaju procesi u slučaju svih potencijalno osumnjičenih koji se ne nalaze u BiH - kazao je Grubeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.