SVEČANOSTI

Koč: Sve bogomolje su svete, trebamo ih čuvati

Želim da ova lijepa džamija cijeloj Foči donese puno hajra i radosti, da privuče brojne putnike u ovaj lijepi grad

Koč: Stabilnost ove zemlje je stabilnost cijelog regiona

Avaz.ba

4.5.2019

Haldun Koč (Koc), turski ambasador u BiH, na svečanom otvorenju Aladža džamije pozdravio je sve prisutne, navodeći da je Bosna i Hercegovina s ovom svojom multietničkom, multifunkcionalnom građom posebna zemlja.

- Ona se nalazi na jednom posebnom mjestu, oslanja se na toleranciju i zajednički život. Naša ambasada i sve druge institucije koje djeluju ovdje, u BiH, rade veoma vrijedno i puno da bismo doprinijeli miru i zajedništvu cijeloj BiH. To radimo veoma uzbuđeni i s velikom željom, jer su naši odnosi i među ljudima i naši historijski odnosi blago BiH, a to radimo i zato što znamo da je stabilnost ove zemlje stabilnost cijelog regiona – kazao je Koč.

Ukazao je da je Turska uvijek bila uz BiH i da će tako uvijek i biti.

- Vaša radost je naša radost, a vaša tuga je naša tuga. Mi s istom iskrenošću nastupamo i onda kada je 2014. godine trebala pomoć poplavljenom stanovništvu, kao i kada treba obnoviti kulturno-historijsko naslijeđe - kazao je turski ambasador.

Koč je ukazao na to da su se s ljubavlju gradile džamija Aladža, na Drini ćuprija Mehmed-paše Sokolovića, kulturni centar u Trebinju te zgrada Rijaseta u Sarajevu.

- Zato i ja želim zahvaliti Generalnoj vakufskoj direkciji Republike Turske i svim ostalima koji su doprinijeli da se obnovi džamija Aladža, a posebno zahvaljujem vama, Fočacima i Općini Foča. Ne smijemo zaboraviti da su sve bogomolje svete i da ih trebamo čuvati. Želim da ova lijepa džamija cijeloj Foči donese puno hajra i radosti, da privuče brojne putnike u ovaj lijepi grad – istaknuo je Koč.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.