OBRAĆANJE

Reis Kavazović poručio: Tokom ramazana posebno se sustegnite od potrošačkog mentaliteta, korupcije i mržnje

Post je naređen kao obaveza

Reis Kavazović se obratio vjernicima u Begovoj džamiji. M. Kadrić

Avaz.ba

5.5.2019

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović obratio se večeras vjernicima okupljenim na prvoj teraviji u Begovoj džamiji u Sarajevu.

U svom govoru podsjetio je da je ramazan mjesec kada je Allah dž. š. objavio svoj govor posljednjem poslaniku Muhamedu s.a.w.s. - časni Kur’an, Njegovu uputu koju muslimani slijede i čije riječi nastoje u svom životu realizirati onako kako ih je podučio poslanik Muhamedu s.a.w.s.

- Uzvišeni Allah u Kur’anu je kazao: “O vjernici propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili bogobojazni”. Braćo i sestre trebamo se sjetiti kada god je Allah dž.š. odlučio da ljudima pošalje svoju objavu, On im je skoro uvijek uz objavu propisivao i post. Vidimo to i na primjeru objave Kur’ana – kazao je reis Kavazović, napomenuvši da se post naređuje kao obaveza.

On je kazao i da je Muahmed s.a.w.s., mnogo govorio o postu, navodeći hadis “Post štiti, štit od grijeha” i ostavljenu oporuku muslimanima “Kada neko od vas posti neka se sustegne od ružna govora i neka se u komunikaciji sa braćom i sestrama nikada ne obraća povišenim glasom”.

Reis je kazao i da se tokom posta treba sustegnuti ne samo od jela i pića nego i svega onog što je ružno i pokuđeno u našem ponašanju.

- Svi znamo da je Muhamed a.s. rekao "došao sam da usavršim moral kod ljudi, njihov ahlak" i zbog toga je obaveza muslimana i muslimanke da uvijek kada vrše ibadet, bilo da se radi o namazu, postu, zekatu ili hadžu, da svoj nijet očiste, da njihov nijet bude isključivo ibadet u ime Allaha dž.š. – kazao je reis Kavazović.

Tokom govora, zapitao se šta bi poslanik kazao vjernicima da je danas među njima, na šta bi ukazao i šta bi zahtijevao od muslimana, u čemu bi se ogledala njegova poruka.

- Vjerovatno bi nam puno toga kazao, da se sustegnemo od, kod nas duboko ukorijenjenog, potrošačkog mentaliteta, korupcije koja je na svim stranama, od onoga što pogađa običnog čovjeka, od mržnje koju širimo, koju vidim da se širi preko internet mreža. Ako bi od nečega trebali danas posebno postiti, čini mi se da bi trebali postiti od ovih grijeha. To su veliki grijesi od kojih bi se vjernici barem tokom ramazana trebali sustegnuti ili intenzivnije o tome razmišljati i držati da je to također nešto što bi trebali odbaciti kao ružno i pokuđeno, što ne ide ni s jednim ibadetom, a posbeno ne u ramazanu – kazao je reis Kavazović

Na kraju je poželio svim vjernicima da im Allah dž.š. ukabuli post, te da mjesec ramazan protekne u miru i rahatluku.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.