ISTRAGE

Hoće li biti pronađeni krivci za smrt trojice mašinovođa

Bojim se da ovaj slučaj željezničke nesreće, u kojoj su trojica izgubila glave, među njima i moj brat Fehmin, ne završi kao slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića, kazao je nedavno Nermin Turčinović

Piše: E. Trako

7.5.2019

Ni osam mjeseci od nesreće u Jablanici, kada su u stravičnom sudaru vozova poginula trojica mašinovođa, nema rezultata istrage koju vodi Tužilaštvo Hercegovačko–neretvanskog kantona.

Ovu informaciju je za Avaz.ba potvrdio glavni kantonalni tužilac Zdenko Kovač.

- Istraga još traje i vrše se naložena vještačenja – kratko je kazao Kovač.

U jednoj od najtežih nesreća u Bosni i Hercegovini poginuli su Fehmin Turčinović, Jasmin Ćeranić i Haris Karić. U međuvremenu je formirana i interna komisija "Željeznica FBiH", koja pomaže tužiocima u istrazi.

Upravo formiranje komisije radnici "Željeznica FBIH" smatraju skandaloznim jer je, prema njihovim riječima, to način da se sakriju pravi krivci za nezapamćenu željezničku nesreću i smrt trojice mašinovođa.

Nedavno je za "Avaz" Nermin Turčinović, brat Fehmina Turčinovića, jednog od poginulih mašinovođa, kazao da je razočaran odnosom nadležnih prema ovoj nesreći.

- Bojim se da ovaj slučaj željezničke nesreće, u kojoj su trojica izgubila glave, među njima i moj brat Fehmin, ne završi kao slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića. Niko ovdje nema nikakve odgovornosti – kazao je tada Turčinović.

Inače, jedna od teorija je i da je do sudara vozova došlo zato što na tom dijelu pruge nisu radili autostop uređaji - balize.

Ugrađeni autostop uređaji trebaju, naime, upozoriti mašinovođu da smanji brzinu voza, da zaustavi voz naglim kočenjem ako mašinovođa ne postupi prema proceduri, odnosno ako iz bilo kojeg razloga prošli pod crvenim svjetlom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.