REAKCIJE Premijer manjeg bh. entiteta

Višković: Još nećemo tužiti FBiH zbog neraspodjele prihoda od UIO

Fena
07.05.2019 13:59

Radovan Višković

Foto: Arhiv

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković izjavio je danas da Vlada RS neće do kraja maja tužiti Federaciju BiH i Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kako bi, najavljivali su, na taj način zaštitila i budžet RS i građane, zbog štete koju trpi neraspodjelom sredstava od PDV-a. 

Takav dogovor je, kaže, postignut nakon razgovora s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, ali da je, prema zakonu, dužan da podnese tužbu i zaštiti budžet RS nakon maja.

- Nije pokrenuta tužba iako je spremna. Posljednji put su koeficijenti za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza usaglašeni u maju 2017. i od tada do danas uvijek su bili na štetu RS, a samo lani je oštećena za 33 miliona KM - ustvrdio je Višković i naveo da mu je Novalić rekao da se o tom pitanju može razgovarati nakon što bude izabrana nova Federalna vlada i da se određeni pomaći očekuju u ovom mjesecu.

Kaže da ne očekuje ništa od sutrašnje sjednice Upravnog odbora UIOBiH, koji bi trebao razmatrati poravnanje prihoda od PDV-a i prijedlog odluke o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Višković je potvrdio da će on predstavljati RS na sastanku Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu.

On je danas novinarima u Banjoj Luci rekao i da ukupne obaveze u zdravstvu RS iznose milijardu i 70 miliona KM te da je napravljen akcioni plan za sanaciju, kao i da se naredne godine u trezorski sistem uvede od 15 do 20 domova zdravlja i jednu ili dvije bolnice.

Najavio je i da će Vlada odobriti određena sredstva za izmirenje obaveza te da postoji interesiranje i Svjetske banke da se uključi u rješavanje dugovanja, kao i da će se u skladu s prihodima Vlada razmišljati i povećanju plaća zdravstvenim radnicima.

Komentari

NA VRH