REAKCIJE

Višković: Još nećemo tužiti FBiH zbog neraspodjele prihoda od UIO

Radovan Višković. Arhiv

Fena

7.5.2019

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković izjavio je danas da Vlada RS neće do kraja maja tužiti Federaciju BiH i Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kako bi, najavljivali su, na taj način zaštitila i budžet RS i građane, zbog štete koju trpi neraspodjelom sredstava od PDV-a. 

Takav dogovor je, kaže, postignut nakon razgovora s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, ali da je, prema zakonu, dužan da podnese tužbu i zaštiti budžet RS nakon maja.

- Nije pokrenuta tužba iako je spremna. Posljednji put su koeficijenti za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza usaglašeni u maju 2017. i od tada do danas uvijek su bili na štetu RS, a samo lani je oštećena za 33 miliona KM - ustvrdio je Višković i naveo da mu je Novalić rekao da se o tom pitanju može razgovarati nakon što bude izabrana nova Federalna vlada i da se određeni pomaći očekuju u ovom mjesecu.

Kaže da ne očekuje ništa od sutrašnje sjednice Upravnog odbora UIOBiH, koji bi trebao razmatrati poravnanje prihoda od PDV-a i prijedlog odluke o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Višković je potvrdio da će on predstavljati RS na sastanku Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu.

On je danas novinarima u Banjoj Luci rekao i da ukupne obaveze u zdravstvu RS iznose milijardu i 70 miliona KM te da je napravljen akcioni plan za sanaciju, kao i da se naredne godine u trezorski sistem uvede od 15 do 20 domova zdravlja i jednu ili dvije bolnice.

Najavio je i da će Vlada odobriti određena sredstva za izmirenje obaveza te da postoji interesiranje i Svjetske banke da se uključi u rješavanje dugovanja, kao i da će se u skladu s prihodima Vlada razmišljati i povećanju plaća zdravstvenim radnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.