SARAJEVO

Počela godišnja sjednica Skupština EBRD-a: Više od 3.000 učesnika iz cijelog svijeta

Mnogo važnih događaja bit će održano, a za danas bih posebno istakao onaj na kojem će biti govora o malim i srednjim preduzećima

Avaz.ba

7.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Više od 3.000 učesnika iz cijelog svijeta prisustvuje u Sarajevu na godišnjoj sjednici Skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ovaj forum okupio je skoro 70 delegacija guvernera EBRD-a te poslovne ljude iz 38 ekonomija s kojima sarađuje EBRD.

- Mnogo važnih događaja bit će održano u ova tri dana, a za danas bih posebno istakao onaj na kojem će biti govora o malim i srednjim preduzećima, gdje će se otvoriti diskusija o prilikama i izazovima u poslovnom okruženju za mala i srednja preduzeća. Ovo je globalni forum na kojem želimo da BiH predstavimo u drugom, boljem svjetlu da bismo postali konkurentniji, prepoznatljiviji, da bismo postali mjesto koje je povoljno i poželjno za biznis - kazao je Šarović.

On je rekao da je ovo šansa da imaju priliv stranih investicija svake godine viši od milijardu.

- Poželjno bi bilo milijardu i po. Nisam siguran hoćemo li to uspjeti, ali radimo na tome. To bi nam omogućilo rast od pet posto, što garantira sustizanje i onih koji su nas proteklih godina pretekli. To je vrlo važno za BiH, jer rast od 2,5 do 3 posto je nedovoljan, nama treba nešto više od prosjeka. Uvjeren sam da će svi ovi događaji tome doprinijeti - rekao je Šarović te podsjetio da će na ovom forumu biti potpisan i ugovor vrijedan 200.000 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.