SASTANAK Šarović i novoimenovana direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj

EBRD planira u 2019. odobriti BiH 300 miliona eura

Avaz.baS. K. /

EBRD se želi fokusirati na infrastrukturne projekte u BiH

Foto: Fena


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) namjerava u ovoj godini uložiti u Bosnu i Hercegovinu 300 miliona eura, istaknuto je nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i nove šefice Ureda EBRD-a u BiH Manuela Nesl (Manuele Naessl). 

Nesl je naglasila da EBRD ima dobru saradnju s Bosnom i Hercegovinom, što je i pokazano organizacijom ovogodišnje Skupštine EBRD-a u Sarajevu.

Podsjetila je da je EBRD dosad u BiH plasirao 2,5 milijardi eura kredita te da se tokom svog mandata želi fokusirati na infrastrukturne projekte u BiH, kantone i gradove u oblasti komunalne infrastrukture, kao i na privatni sektor.

- Također, željeli bismo podržati i energetski sektor ulaganjem u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije koja mogu brzo biti izgrađena - rekla je Nesl.

Šarović je poželio dobrodošlicu novoj šefici Ureda EBRD-a u BiH i naveo da je u 2019. BiH započela 19 projekata uz pomoć te institucije, dok je ukupan broj projekata EBRD-a u BiH oko 160.

- Kao guverner Bosne i Hercegovine pri EBRD-u ja sam optimista i vjerujem da će naredna godina biti jedna od najuspješnijih kad je u pitanju saradnja s tom finansijskom institucijom - rekao je Šarović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na