RAZGOVOR

Nova direktorica Ureda EBRD-a: U BiH smo uložili 2,5 milijardi eura

Banka je ove godine za skoro 50 posto povećala investicije u BiH u odnosu na 2018.

Nesl: Bilo bi dobro formirati vlast što prije. S. Saletović

Piše: S. Numanović

26.9.2019

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već je ove godine realizirala 270 miliona eura vrijedna ulaganja.

Manuela Nesl (Naessl), nova direktorica Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, u razgovoru za „Dnevni avaz“, prvom koji je uradila otkako je na dužnosti, uvjerena je, kaže, da će do kraja godine ta cifra premašiti 300 miliona eura.

Kvalitetni projekti

U odnosu na prošlu godinu,  ulaganja banke u BiH veća su za skoro 50 posto, jer su, kako ističe, odobreni brojni projekti za koje vrijedi uložiti novac.

- Bosna i Hercegovina je vrlo bitna za nas. Veoma mnogo ulažemo u infrastrukturu i s time ćemo nastaviti, a ulagat ćemo dalje u privatni sektor, mala, srednja i velika preduzeća, izvoznike... S današnjim danom, u BiH smo uložili 2,5 milijardi eura u 260 projekata. Kad pogledamo iza sebe, u proteklih 25 godina, koliko smo ovdje, odista se imamo čime pohvaliti i ponositi – ističe ona.

Govoreći o trenutnim aktivnostima EBRD-a, ona ističe radove na Koridoru 5C.

- U tom segmentu se veoma mnogo  radi u rejonu Doboja. No, širom BiH mi mnogo ulažemo u tzv. općinske projekte, od boljeg vodosnabdijevanja do kvalitetnije infrastrukture na lokalnom nivou – ističe Nesl.

Ona dodaje i da EBRD dobro i kvalitetno sarađuje i s Kantonom Sarajevo.

- Nadam se da ćemo do kraja godine potpisati novi ugovor, vrijedan 20 miliona eura, o trolejbusima, a radimo i na poboljšavanju tramvajskog saobraćaja u glavnom gradu BiH - kaže.

Realizacija projekata

Za EBRD je, dodaje, bitno da se vlast u BiH na svim nivoima konstituira što prije kako bi se moglo nastaviti s realizacijom dogovorenih projekata.

Upitana koji su to sektori gdje EBRD želi, a gdje ne želi ulagati, ona navodi da je sve izraženiji trend brige o okolišu te o obnovljivim izvorima energije.

- Širom zapadnog Balkana već radimo na tom polju. Ovdje ću biti u narednih pet godina i sigurna sam da ćemo imati dosta uspješnih priča i u obnovljivim izvorima energije. Bosna i Hercegovina ima dobre potencijale za vjetroelektrane – navodi ona.

quote
<p>Prošle sedmice u Banjoj Luci potpisan je ugovor o poboljšavanju snabdijevanja vodom, a u Zenici je finaliziran veliki projekt energetske efikasnosti gradske bolnice, navodi Nesl.</p>

’Bingo’ je uspješna priča

Upitana šta su uspješne priče ulaganja EBRD-a u privatni sektor u BiH, Nesl ističe firmu „Bingo“, s kojom ova banka sarađuje već godinama.

- Vrlo smo ponosni na ono što smo tu postigli. “ArcelorMittal” u Zenici je još jedna takva priča, a sada pregovaramo o još jednoj velikoj investiciji u privatnom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.