ANALIZA

Može li Palmer otkočiti formiranje vlasti

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD danas ima sastanak s trojicom članova Predsjedništva BiH

Palmer: Šta će predložiti

F. MANDAL

8.5.2019

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer (Matthew Palmer) danas stiže u Sarajevo. Kako su mediji objavili, u jutarnjim satima Palmer će imati sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. 

Obećanje u Briselu

Posjeta visokog diplomate SAD dolazi u trenutku kada su važni politički procesi u BiH u stanju mirovanja i svojevrsne stagnacije. Prošlo je više od sedam mjeseci od općih izbora, a BiH nema novo Vijeće ministara. Pritom, nijedan dom Parlamentarne skupštine BiH, ni Predstavnički ni Dom naroda, ne održava sjednice, tako da je državni nivo vlasti u potpunoj blokadi.


Predsjedništvo BiH: Razgovori s visokim zvaničnikom američke administracije

Članovi Predsjedništva BiH krajem januara su tokom posjete Briselu dali obećanje evropskim zvaničnicima da će učiniti sve da vlast bude brzo formirana, ali sve je ostalo na obećanjima. Zato je put BiH prema EU i euroatlantskim integracijama stopiran, a domaći akteri već mjesecima se spore u vezi s uvjetima za imenovanje novog Vijeća ministara.

Može li Palmer otkočiti taj proces i uvjeriti svoje današnje sagovornike da odustanu od taktike dva ovna na brvnu?

Ponuda Dodiku 

Prema nekim diplomatskim izvorima s kojima smo kontaktirali, zamjenik Palmer na sastanku će otvoriti pitanje formiranja državne vlasti i ponoviti da i američka administracija očekuje da taj proces bude okončan. Pritom, kako nam je preneseno, Palmer u džepu ima i ponudu za Milorada Dodika u vezi s njegovim rezolutnim stavom da aktiviranje MAP-a i predavanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO nije i ne može biti uvjet za imenovanje novog saziva državne vlade.

Detalji ponude nisu poznati, a naši diplomatski sagovornici uvjeravaju nas da je riječ o ponudi koju Dodik teško može odbiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.