GODIŠNJI SASTANAK

Đukanović: Balkan primarna odgovornost EU

Kao odgovorne vlade, moramo dostići evropski kvalitet života

Avaz.ba

8.5.2019

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, kazao je danas na svečanom otvorenju godišnjeg sastanka EBRD-a u Sarajevu da region karakterizira kontinuirana nestabilnost.

- Region je historijski zaostao i ta zaostalost je porodila nešto što je ozbiljan problem i što, nažalost, predstavlja reputaciju našeg regiona, a to je manje-više kontinuirana nestabilnost. Da bi izašli iz tog stanja i došli u situaciju da kao odgovorne vlade, odgovorimo onome što je očekivanje naših građana, a to je dostizanje evropskog kvalitete života. Mislim da moramo odabrati put učvršćivanja stabilnosti, dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja, koji će nas voditi ka sustizanju kvaliteta života u EU - poručio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore kazao je da je najvažnije učvrstiti viziju integracije zapadnog Balkana u EU. 

- Kao odgovorne vlade, moramo dostići evropski kvalitet života. To nas dovodi do definicije da je put u EU bez alternative. Ne tražim da nam se progleda kroz prste, već da obavimo reforme i da postanemo dio EU. Upozoravam da su dva ključna deficita, prvo je znanje, i drugo - moramo razviti infrastrukturu koja će nas povezati. Tu je odgovornost EU, ali politika EU je napredovala kroz Berlinski proces. Iz ugla Crne Gore, najbitnija je saobraćajna infrastruktura, želimo realizirati izgradnju našeg autoputa, ali i plinovoda. Nažalost, ovih 10-20 godina smo sustizali jer smo se bavili nekim drugim pitanjima, sad moramo stizati - poručio je Đukanović.

On je istakao da je prethodnih 20 godina region utrošio na druga dešavanja, te da je najvažnije da se rješavaju putna infrastruktura i savremena tehnologije.

Kazao je i da je Balkan primarna odgovornost Evropske unije. 

- Nije dovoljno ponavljati samo - vrata su otvorena. Mora se napraviti jasan akcioni plan za zapadni balkan, koji će usvojiti i realizirati reforme i ući kroz ta zapadna vrata - dodao je Đukanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.