TEMATSKI IZVJEŠTAJ

OSCE o prekršenim rokovima u predmetima ratnih zločina: Odgovoran je bivši državni tužilac Goran Salihović

Ovaj problem je uglavnom bio rezultat načina upravljanja i rada tadašnjeg glavnog tužioca u periodu od 2013. do 2016. i fokusiranja na kvantitativne umjesto kvalitativne pokazatelje uspješnosti

Salihović: Neuspješan rad. Arhiv

Srpskainfo

9.5.2019

Umjesto rada na najsloženijim predmetima ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je barem dio svojih resursa usmjerilo na istrage, podizanje i zastupanje optužnica u manje složenim predmetima, a nepotrebnim cjepkanjem optužnica dodali su nove predmete već postojećim neriješenim predmetima, piše Srpskainfo. 

Ovako je Misija OSCE-a u BiH u svom tematskom izvještaju o provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina ocijenila neuspjeh Tužilaštva BiH kada je u pitanju prvobitni cilj da se nasloženiji i najprioritetniji predmeti ratnih zločina procesuiraju do kraja 2015. godine. 

Primjena zakona

U izvještaju se navodi da je Tužilaštvo BiH prije isteka roka iz 2015. godine trebalo raditi na najsloženijim predmetima ratnih zločina, a ne da svoje resurse usmjerava na manje složene predmete. 

– Kao što je opisano u izvještaju sutkinje Korner, ovaj problem je uglavnom bio rezultat načina upravljanja i rada tadašnjeg glavnog tužioca u periodu od 2013. do 2016. godine (Goran Salihović op.a) i fokusiranja na kvantitativne umjesto kvalitativne pokazatelje uspješnosti – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je ovakav pristup značajno doprinio neispunjavanju sedmogodišnjeg roka, jer se Tužilaštvo BiH fokusiralo na predmete koji su, s obzirom na stepen njihove složenosti, trebali biti procesuirani na nivou entiteta ili Distrikta Brčko.  

OSCE je u svom izvještaju još naveo da se međunarodno pravo i domaći zakoni u sve većoj mjeri primjenjuju u BiH na dosljedan i pravičan način na svim nivoima pravosuđa, ali da je sudska praksa i dalje neujednačena u odnosu na nekoliko važnih pitanja. 

Ova pitanja obuhvataju, između ostalog, različitu primjenu određenih oblika odgovornosti u skladu sa Krivičnim zakonom SFRJ i značajne razlike u odmjeravanju kazne.

Iz OSCE-a podsjećaju da se u revidiranoj Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, koja je još prošle godine dostavljena Vijeću ministara BiH na razmatranje, predviđa bolje korištenje postojećih mehanizama za ujednačavanje sudske prakse.

Pravna sigurnost

– Revidirana strategija ponovno potvrđuje cilj iz Strategije da se osigura pravna sigurnost i jednakost svih građana pred zakonom – navodi se u izvještaju OSCE-a. Dodaje se da se u Revidiranoj strategiji, također, predviđa uvođenje mehanizma kojim bi se spriječilo kršenje rokova kada je u pitanju rad na predmetima ratnih zločina, ali i drugiih.

Prema Revidiranoj strategiji, Nadzorno tijelo bi tražilo dostavljanje redovnih periodičnih izvještaja od svih aktera te uvelo odgovornost za sudije i tužioce u slučaju neispunjavanja strateških ciljeva i mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.