AVAZ SAZNAJE

Dodik smijenio i Borivoja Marojevića

Prema revizorskim izvještajima, tri ureda oficira proteklih godina potrošila desetine miliona maraka

Marojević (prvi slijeva) 2016. u Hagu: S predstavnicima boračkih udruženja iz RS i Karadžićevim advokatom Goranom Petronijevićem (treći slijeva)

S.DEGIRMENDŽIĆ

9.5.2019

Borivoje Marojević nije više oficir za vezu s nekadašnjim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju iz reda srpskog naroda, jer ga je smijenio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, saznaje „Dnevni avaz“.  Marojevića je u augustu 2015. godine na tu poziciju imenovao bivši član kolektivnog šefa države Mladen Ivanić. 

Zatvaranje ureda 

Neizvjesno je hoće li Dodik imenovati novog oficira za vezu iz reda srpskog naroda, a odgovor na upit o trenutnom statusu ureda oficira za vezu koji smo uputili Predsjedništvu BiH još nismo dobili.  

Predsjedništvo BiH još je 2013. donijelo odluku o postepenoj transformaciji ureda oficira za vezu u Hagu, koji su trebali biti zatvoreni ili izmješteni u BiH. 

  Na to su ukazali i državni revizori u svom posljednjem izvještaju te su naveli da je u Hagu zatvoren samo ured oficira za vezu iz reda hrvatskog naroda, koji je potom otvoren u Mostaru, pri uredu tadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva. 
  Za sada je poznato da je u Hagu trenutno samo bošnjački oficir za vezu Amir Ahmić, kojem su, kako je „Avaz“ ranije objavio, holandske vlasti ukinule diplomatski imunitet. Trenutno se i ne zna šta Ahmić radi. 

Trošili nemilice  

Oficiri za vezu iz sva tri naroda izvještaje o svom radu podnose samo članu Predsjedništva iz reda konstitutivnog naroda kojem i oni pripadaju. Prema revizorskim izvještajima, tri ureda oficira proteklih su godina potrošila desetine miliona maraka, jer im je godišnje na raspolaganju znalo biti i do dva miliona, a uredi su ukupno brojali devet zaposlenih. 

  Prema posljednjem revizorskom izvještaju, uredi oficira za vezu u 2017. potrošili su 890.524 KM. Od tog iznosa, oko 313.830 KM otišlo je na plaće zaposlenih. Kako je potrošeno još oko pola miliona maraka u jednoj godini, nisu uspjeli ustanoviti ni revizori, što su i naveli u izvještaju. 

 Redovne posjete krvnicima 

  Oficiri za vezu iz reda srpskog naroda, uključujući i Marojevića, redovno su posjećivali pritvorenike Haškog tribunala osuđene za ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH nad nesrbima.  

Marojević je posljednjih godina više puta bio u posjeti ratnim zlikovcima osuđenim na doživotnu robiju Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a predvodio je i delegacije iz RS na suđenjima zlikovcima.  U  odluci Predsjedništva BiH donesenoj još u maju 2013. navedeno je da „svoje poslove i zadatke oficiri za vezu nastavljaju obavljati u BiH, pri kabinetima članova Predsjedništva BiH“. Od tada je prošlo šest godina, a to nije realizirano. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.