SAOPĆENJE

Ljevičari ljevičarima uputili još jedan poziv na ujedinjenje

Skupština početkom juna u Sarajevu

Sjednica Inicijativnog odbora. Avaz

LJ.S./Avaz.ba

9.5.2019

Nakon što su odustali od naziva Socijaldemokratski pokret, odlučeno je da se novi društveno-politički projekat radno naziva Pokret socijalne pravde i demokratije, a o finalnom nazivu odlučiće se na prvoj Skupštini.

Kako je saopćeno nakon sjednice Inicijativnog odbora tog pokreta u odboru se nalaze istaknute ličnosti iz reda akademske zajednice i društvenog života BiH, predstavnici nevladinih organizacija, kao i istaknuti funkcioneri i članovi DF-a, GS-a i SDP-a.

Dodaje se da je Inicijativni odbor utvrdio prijedlog dokumenta o osnivanju Pokreta, koji će konačno usvojiti Skupština Pokreta, koja će se održati početkom juna u Sarajevu.

Inicijativni odbor poziva sve stranke socijaldemokratke provenijencije da na svojim organima donesu odluke o pristupanju Pokretu, do održavanja Skupštine, te zajedno sa ostalima, budu suosnivači Pokreta. Skupština Pokreta će, pored osnivačkog dokumenta, izabrati predsjedništvo, koje će djelovati kao temeljni organ Pokreta.

Pokret će djelovati kroz skupštinu i predsjedništvo Pokreta, uz jasno insistiranje na objedinjavanju svih snaga socijaldemokratke provencijencije, tako da uspostava Pokreta nije uspostava nove političke stranke, kakvi su bili nedobronamjerni spinovi proteklih dana.

Ideja Pokreta je, kako kažu, odgovor na postojeće, krajnje haotično stanje u bh. društvu i državi, a posebno na razbijenost i fragmentaciju stranaka socijaldemokratske provenijencije, za koje cijene da su neophodan politički faktor koji je integrirajući i kao takav mora parirati postojećem etničkom i etno-teritorijalnom političkom realitetu u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju, koje potpisuje predsjedavajući Inicijativnog odbora Ivo Komšić, navodi se da je formiranje Pokreta jasna inicijativa sa platformom objedinjavanja i ujedinjavanja političkih stranaka socijaldemokratske provenijencije, organizacija civilnog društva koje se zalažu za demokratsko i socijalno društvo, istaknutih pojedinaca iz javnog, društvenog, političkog života BiH.

Bez objedinjavanja socijaldemokratskih snaga i jasnog profiliranja zajedničkih političkih ciljeva, teško je u političkom smislu artikulisati podršku, koju na izborima građani Bosne i Hercegovine daju građanskim i lijevo orjentiranim strankama, dodaje se u saopćenju.

Tvrdi se i da se nedobronamjerni i neupućeni, pokušali u javnosti diskreditirati i osporiti uspostavu Pokreta, sa tezom da Pokret slabi postojeće stranke socijaldemokratske provenijencije. Naprotiv, ideja Pokreta je otvaranje procesa objedinjavanja svih lijevih progresivnih snaga, u jedinstvenu i snažnu političku organizaciju cijele BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.