VISOKO

Skupljam hrabrost za dolazak u Sarajevo

Prije 22 godine pomagala ljudima koji su preživjeli ratne strahote, sada došla u Visoko zbog arheoloških nalazišta

Frida Mari Stup u Visokom: U našoj zemlji pokupila pozitivnu energiju

N. SMAJOVIĆ

11.5.2019

Holanđanka Frida Mari Stup (Stoop) u Bosnu i Hercegovinu je prvi put stigla prije 22 godine, a u tada razrušeno Sarajevo došla je da, kao psihoterapeut, bude od pomoći ljudima koji su preživjeli ratne strahote.

Sjajna priča

Danas je ponovo u našoj zemlji, a povod je potpuno drugačiji.

Sada se bavi labirintima širom svijeta, izučava ih, pravi ih te organizira brojne radionice i druge aktivnosti povodom Svjetskog dana labirinta, koji se obilježava 4. maja. Upravo zato je i došla u našu zemlju, odnosno u Visoko.

- Nakon svih strahota od prije 20 godina, prije godinu-dvije naišla sam na sjajnu priču iz BiH, vidjela sam da se zbiva nešto neobično, da su pronađene piramide, kao i brojna arheološka nalazišta, a među brojnim fotografijama i videomaterijalom primijetila sam i labirinte. To me ponukalo da se vratim u ovu predivnu zemlju, da posjetim Visoko, sva nalazišta koja postoje ovdje, a za Sarajevo još nisam skupila hrabrosti – pojasnila nam je razloge svog ponovnog dolaska. U Visokom Frida boravi nekoliko dana, a već je dogovorila i događaje za narednu godinu, vezane prije svega uz obilježavanje Svjetskog dana labirinta.

Veoma sretna

- Veoma sam sretna zbog svega što sam vidjela i doživjela u ovih nekoliko dana. Ova zemlja je posebna, ovdje su, na vrlo malom prostoru, počinjali veliki ratovi, dešavale se velike historijske stvari, a i danas je tako, i veoma mi je drago što je BiH od zemlje rata i razaranja postala zemlja u koju dolaze ljudi iz cijelog svijeta da bi uživali u njenim ljepotama i prikupili pozitivnu energiju. I sama sam jedna od takvih – ispričala nam je Frida.

Užasne slike razorenog grada

- I danas se dobro sjećam slike uništenog i razorenog Sarajeva od prije 22 godine. Tada sam imala priliku i proputovati kroz pola Bosne i Hercegovine, bile su to užasne slike koje su se urezale u moje pamćenje i koje do danas nisu izblijedjele. Sigurno ću ovih dana otići do glavnog grada, obići ga, a nadam se da će moj novi odlazak u Sarajevo pobrisati one strašne slike od prije 22 godine – priča nam Stup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.