REAKCIJE

Najava jačeg angažmana ili prepadanje političara?

To što RS ne poštuje Dejton zahtijeva ozbiljnu reakciju međunarodne zajednice, kaže Osmanović

Piše: K. KEŠMER

10.5.2019

Magazinović: Ozbiljan mandat

Podrška predstavnika SAD, Velike Britanije i Poljske visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) za korištenje bonskih ovlasti izazvala je brojne reakcije. U ovisnosti o tome iz koje partije dolaze, bh. političari različito gledaju na mogućnost da Incko posegne za ovlastima kojima raspolaže.

Pokretanje procesa

Većina smatra da se radi o pokušaju međunarodne zajednice da trzne domaće zvaničnike da konačno preuzmu odgovornost i BiH pomjere s mrtve tačke.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao nam je da ponašanje vlasti u RS, prije svega Milorada Dodika, iziskuje reakciju OHR-a.

- Nepoštivanje Dejtona i ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH zahtijeva ozbiljnu reakciju. Pozdravljam inicijativu da međunarodna zajednica pojača kapacitet sve dok domaće institucije ne budu mogle same braniti suverenitet BiH i pokretati procese protiv svih zvaničnika koji otvoreno krše Dejton – istakao je Osmanović.

Državni parlamentarac Saša Magazinović (SDP) istakao je da je sve što je Incko rekao pred Vijećem sigurnosti UN-a čista faktografija.

- Ali, njegov posao nije da skupi činjenice, on ima mnogo ozbiljniji mandat. Ako se to u narednom periodu promijeni, u smislu energičnijeg reagiranja, ja ću biti više nego sretan. Mislim da su velike države shvatile da je njihov angažman u BiH bio nedovoljan i da to žele promijeniti – naveo je Magazinović.

Sukob velikih

S druge strane, bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je protiv bilo kakve upotrebe bonskih ovlasti.

- Ovo je pokazatelj da će BiH polako postajati predmet sukoba velikih, a tamo gdje se oni tuku, taj prostor najviše strada. To nam nije interes, ali jeste da političari prave kompromis. Mislim da do korištenja bonskih ovlasti neće doći, to je više prijetnja političarima da počnu raditi. A ako OHR počne smjenjivati, onda će to biti na sve tri strane – zaključuje Ivanić.

S bilo kakvim većim angažmanom OHR-a ne slaže se ni delegat u Domu naroda Predrag Kožul (HDZ). Kratko nam je rekao:

- Ne podržavamo ni status OHR-a niti korištenje bonskih ovlasti. To je ranije samo nanosilo štetu Bosni i Hercegovini.

Dodik: Kakvo smjenjivanje?

Na mogućnost korištenja bonskih ovlasti jučer je reagirao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je kazao da ne podržava da visoki predstavnik smjenjuje bilo koga i da ta praksa u RS neće proći.

- Njega ohrabruju i ranije su ga ohrabrivali, to ne znači ništa. On ne može da smijeni, to je prošlo vrijeme. Kakvo smjenjivanje? Šta ako smijeni, ako mi kažemo da ne dolazi u obzir, šta će onda, koga da smijeni - upitao je Dodik.

On je rekao da je Incko ikebana koja "samo služi za prepadanje tamo nekih ili lakovjernih da pomisle da nešto može" i dodao da su to "sterilni međunarodni napori da se na ovaj način pruža poruka BiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.