ZENICA

Nakon 74 godine top označava kraj posta

Tobdžije kažu da im je ukazana velika čast. (Foto: B. Mahmić)

D. PAŠALIĆ

13.5.2019

Nakon čak 74 godine, pucanj iz ramazanskog topa na Crkvičkom brdu u Zenici vjernicima u gradu čelika najavio je dolazak najdražeg gosta kod muslimana, ramazana.

Da je ovu skoro pa zaboravljenu tradiciju trebalo davno oživiti, najbolje govori činjenica da pucanj iz topa prate brojni građani.

Skupili novac

Bilalu Isakoviću pripala je čast da iz topa "Sultan Mehmed Fatih" ispali salvu koja je označila akšam-namaz i nastupanje ramazana. Upravo je on najzaslužniji što Zeničanima kraj posta označava pucanj iz ovog topa.

- Vidio sam da drugi gradovi dobivaju topove, bilo je ranije inicijativa, ali sve je ostajalo na ideji. Tako da smo skupili novac od prijatelja grada Zenice, izradili ga u Kalesiji i evo ga, tu je. Meni je pripala čast da ispalim prvi pucanj – kaže Isaković, dodajući da su emocije pomiješane i da se jedva suzdržao da ne pusti suzu.

Bilo treme

Adnan Smajić, jedan od tobdžija, ne krije da je bilo treme prije prvog ispaljivanja.

- Ukazana nam je velika čast, povjerenje i zadovoljstvo da budemo tobdžije. Ovim činom obnavljamo djelimično zapostavljenu tradiciju - kaže Smajić.

Da sve protekne u najboljem redu, ali i da sigurnost bude na nivou, zaduženi su iz SRK „Tvrđava“, koji su prošli obuku za pucanje iz topa.

Osim iftarskog pucnja, top će najaviti 17. ramazansku noć Lejletu-l-Bedr, 27. noć Lejletu-l-Kadr i prvi dan Bajrama.

EGIDA

Godine 1945., pred kraj Drugog svjetskog rata, prestao je pucati zenički ramazanski top s brda iznad naselja Mokušnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.