POBJEDE

Kako sam od bolesničkog kreveta došla do medalje u triatlonu

Lejla prije pet godina i sada: Bitna je snaga uma

N. ČAUŠEVIĆ

13.5.2019

Lejla Crnica iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja na nedavno održanom korčulanskom triatlonu osvojila je treće mjesto. Ovo joj je bio prvi triatlon i prva medalja, a da ona ima poseban sjaj, govori i činjenica da je Lejla prije nekoliko godina bila prikovana za bolesničku postelju!

- Prošla sam izrazito težak period, donijeti kašiku do usta predstavljalo mi je ogroman napor, a povraćanja, gušenja i odlasci u Hitnu bili su mi svakodnevica - prisjeća se Crnica.

Zabranjen sport

Sve je počelo od čestih upala grla i bakterije streptokok u grlu, koja je dovela do bolova u zglobovima, a kasnije i do razvitka reumatske groznice, koja je oštetila srčane zaliske. Početkom 2013. javili su se određeni srčani problemi, a godinu kasnije postali su ozbiljni.

- Nažalost, tegobe su bile svakodnevne, a posjete bolnicama redovne, sport mi je bio strogo zabranjen. Ali, ja se nisam obazirala na to, željela sam trenirati Kada je vidjela koliko sam uporna, doktorica mi je odobrila lagane šetnje i trčanje, uvjerena da će mi to pomoći uz odgovarajuću terapiju - kaže Lejla.

Zahvaljujući pravoj terapiji, stanje se počelo popravljati, a Lejla je 2016. počela pomalo trčati. Uz konstantne preglede i pravu terapiju, lani je počela s pripremama za polumaraton u Splitu. Nakon uspješno istrčanih utrka od deset i 14 kilometara, uspješno je istrčala i polumaraton.

Velika opasnost

Nakon toga odlučila se za triatlon, najteži sport, koji je kombinacija plivanja, biciklizma i trčanja. Uz pravilne treninge s trenerima snage, plivanja i trčanja, uspješno je odradila i triatlon na Korčuli. Već nastavlja pripreme, a sljedeći cilj joj je Half Ironman 2020.

- Kada pogledam nekoliko godina unazad, trčanje i 50 metara predstavljalo je opasnost. Put do ovakve forme bio je užasno težak, praćen tegobama i ogromnim odricanjima, ali potrebno je imati samo jak um, jer snaga uma pobjeđuje tijelo – ističe Lejla.

Velika podrška

- Moja najveća podrška kroz period bolesti bili su moji roditelji, tetka, brat, snaha, momak, najbolje prijateljice i, naravno, doktorica Sanela Šuškić-Halilović. Zahvaljujući njenoj stručnosti i predanosti liječenju, izbjegla sam operaciju i došla do mjesta gdje sam sada – kaže Lejla.

Pozitivno razmišljanje najbolji lijek

- Smatram da je čovjek u stanju da uradi sve što poželi, samo ako dovoljno želi i ako svoje misli usmjeri ka tome. Pozitivno razmišljanje najbolji je lijek, nikad se ne predati, samo gledati naprijed, slušati savjete stručnjaka, željeti i predano raditi na svom cilju. Uspjeh mora doći - završava ona svoju tešku priču.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.