RAZGOVOR

Jelka Milićević za "Avaz": Još nema novca za borce

Njima se šalje populistička poruka, prije 1. oktobra nije moguće primijeniti zakon

Milićević govorila i o odnosima u Vladi

Piše: M. RENER - SMAJOVIĆ

11.5.2019

Ni tehnički ni finansijski nije moguće da od 1. jula počne primjena zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, istakla je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević u razgovoru za „Avaz“. 

Na tom zakonu radili su predstavnici vlasti i boračkih udruženja. Borci su zatražili i da zakon stupi na snagu 1. jula, umjesto 1. oktobra, što su u Ministarstvu za pitanja boraca ocijenili mogućim.

Izmirenje presude

- O zakonu se moraju izjasniti kantoni i Savez općina i gradova, pa ide javna rasprava, tako da tehnički nije moguće da ide od 1. jula. Drugi problem je financijska podloga. Najružnija je situacija da date nekome pravo i da ga ne može realizirati. Ta se sredstva moraju osigurati u okviru 315 miliona KM koje ima Ministarstvo za pitanja branitelja. U svim razgovorima isticalo se da početak primjene zakona od 1. oktobra. To bi se moglo servisirati od onoga što ostane od tih 315 miliona. Ali da ide od 1. jula je moguće. To je populistička poruka koja se šalje borcima - naglasila je Milićević.

Kazala je da je neprovediv i zaključak Vlade FBiH, donesen bez njenog prisustva i na zahtjev premijera Fadila Novalića, da se uradi rebalans budžeta, i to tako da se od 40 miliona maraka namijenjenih za izmirenje presuda državnim službenicima, odvoji 15 miliona upravo za finansiranje boračkog zakona. Isplate po ovim presudama blokirane su jer Novalić, i dalje, ne želi potpisati nalog, zbog čega Sindikat FMUP-a priprema i krivičnu prijavu.

- Imamo obvezu izmirenja presuda za uposlenike koji su vezani uz proračun. Koliko su ispravne, nemam pravo preispitivati. U ovom trenutku to je oko 80 milijuna KM i pri izradi proračuna na Vladi smo definirali da se ove godine realizira 50 posto presuda. U trezoru imamo definirano 13 milijuna maraka po tom osnovu za prvi kvartal i dok se taj novac ne povuče, ne možemo raditi rebalans - pojasnila je Milićević.

Premašili tri posto

Komentirala je i zahtjev poljoprivrednika koji, uz prijetnju blokada, traže da kroz rebalans bude osigurano tri do šest posto budžeta FBiH za poticaje.

- Proračun se sastoji i od primitaka, što znači da smo dužni izdvojiti tri do šest posto i od onoga što su krediti. Realno je da to ide od ukupnih prihoda i kad se to gleda, mi smo premašili tri posto - rekla je Milićević.

Prijava saradnika ružna je stvar

Na pitanje hoće li nešto poduzeti s obzirom na to da je u više navrata ukazivala da Novalić krši poslovnik i zakone, odgovorila je da je prijava najružnija stvar koja se može desiti između saradnika.

- Mi smo neminovno upućeni jedni na druge. Niko od nas ne može biti iznad drugih, i ponekad to neko zaboravi i želi nešto nametnuti. Moramo pričati o problemima, tražiti kompromise. Na primjeru usvajanja proračuna pokazali smo da to možemo. Ali, kada pokušamo nametnuti volju jedne političke opcije, onda to ne da nema rezultata, nego stvori probleme – kaže ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.