BANJA LUKA

Opasnost od bujičnih poplava: Preventivno sklonite materijalna sredstva i stoku

Najavljene obilne padavine od 12. do 15. maja

Arhiv

Fena

12.5.2019

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije pozvao je građane da budu u maksimalnoj pripravnosti kada je u pitanju opasnost od bujičnih vodotokova.

Nakon jutrošnjeg sastanka u vezi s najavljenim obilnim padavinama, preporučili su građanima da preventivno sklone materijalna sredstva, stoku te da se i sami sklone s onih područja na kojima su moguće bujice.

Konstatirano je i da se izvode preventivne mjere kako bi grad bio pripremljen za obilne padavine od 12. do 15. maja.

Gradski štab za vanredne situacije je u stalnom kontaktu sa hidorelektranom "Bočac", gdje je stanje s akumulacijom zadovoljavajuće, a trenutni vodostaj Vrbasa iznosi 110 cm, Vrbanje 60 i Jošavke 50 cm. Prilikom prvih padavina veliki vodotokovi ne bi trebalo da zadaju probleme, a upozorava se na mogućnost izlijevanja manjih i bujičnih vodotokova.

Građani sve probleme u vezi s eventualnim poplavama mogu prijaviti dežurnim službama civilne zaštite na brojeve 121 i 123.

Štab za vanredne situacije i danas nastavlja s koordiniranom akcijom poduzimanja preventivnih mjera na cijelom teritoriju grada, kao što su obilasci i sanacije terena gdje je to moguće, čišćenje kanala, prokopa, propusta i odvoda.

Narandžasto meteorološko upozorenje je izdato za područje Banje Luke, a u narednim danima očekuju se obilne padavine.

Za danas je prognozirano mjestimično od 50 do 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je za ponedjeljak u sjevernim i sjeverozapadnim predjelima BiH najavljeno od 60 do 90 litara po metru kvadratnom, lokalno i 120 litara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.