REAKCIJE

Dovođenje u pitanje pravnog statusa Oružanih snaga BiH kontraproduktivno za očuvanje sigurnog okruženja

Pozivamo sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i koncentrišu se na ključne političke i ekonomske reforme

Delegacija EU u BiH: Mir i stabilnost od ključne važnosti

S.DEGIRMENDŽIĆ

13.5.2019

Delegacija Evropske unije u BiH, na upit "Dnevnog avaza", komentirala je poziv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da „na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS“, kao i na izjavu da je, što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, "vrhovna komanda u Banjoj Luci". 

U odgovoru na naš upit iz Delegacije su naveli :

- Po pitanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika od 12. maja, povodom obilježavanja dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Banjoj Luci, Evropska unija naglašava da je stvaranje Oružanih snaga BiH bila ispravna odluka, kojom je podržana tranzicija Bosne i Hercegovine iz rata u mir i koja je doprinijela miru i stabilnost zemlje.

EU je bezuvjetno podržala ovaj proces i ponosni smo na uspostavljanje OSBiH i ulogu koju imaju u BiH, kao i u brojnim međunarodnim mirovnim misijama.

Svaka izjava koja dovodi u pitanje pravni status Oružanih snaga BiH, kao jedinstvene i ujedinjene oružane snage Bosne i Hercegovine, kontraproduktivna je za očuvanje sigurnog okruženja, kao i za sve napore usmjerene ka pomirenju, te takve izjave treba izbjegavati.

Pozivamo sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i koncentriraju se na ključne političke i ekonomske reforme.

Mir i stabilnost su od ključne važnosti za napredak zemlje na putu pristupanja Evropskoj uniji - zaključeno je u odgovoru Delegacije EU u BiH za „Avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.