TOLIKO SE UPLAŠIO ILI...

Dodik se okomio na EU: Ako prihvati nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona, evropski put je završen

EU je organizacija suverenih država, u njima za eksperimente nema mjesta, naveo je

Milorad Dodik. PIXSELL

N. Aj.

13.1.2024

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) uvukao se pod kožu predsjedniku manjeg bh. entiteta RS Miloradu Dodiku, kojeg plaši moguće nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona koje je najavio Šmit.

Pošto nije uspio izvršiti pritisak na njega, kao ni na američkog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy), Dodik se sada okomio na Evropsku uniju.

Na mreži X, Dodik je naveo da ne može EU od Bosne i Hercegovine tražiti demokratske standarde, a aplaudirati "kolonijalnom" statusu.

- Stav EU prema namjeri Šmita da nametne Izborni zakon pokazat će kako tretiraju BiH. Ako prihvate nametanje, znači da je evropski put završen i da BiH postaje rupa na karti Evrope - napisao je Dodik.

Dodao je da ako prihvate da je u BiH normalno ono što "kod njih niko ne smije ni da pomisli", jasno će poručiti da BiH nije država, već eksperiment.

- EU je organizacija suverenih država, u njima za eksperimente nema mjesta. Nego, sve vrijeme razmišljam, čemu tolika žurba? Neka je teška nužda, ili su neke velike pare - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.