PRIJEDOR

Građevinski inžinjer jedini u BiH pravi doboše

Do sada ih napravio skoro 50, a većina ih završila izvan granica BiH

Doboše radi po narudžbi. D. Stojnić

M. ZGONJANIN

15.5.2019

Prijedorčanin Alen Radošević (32), građevinski inžinjer i šef proizvodnje u Metalnoj industriji Prijedor, napravio je u posljednjih šest godina pedesetak doboša. Većina ih je kupce našla izvan bh. granica.

- Skoro 70 posto mojih doboša otišlo je u inozemstvo – kaže Alen, koji se i sam, još od srednjoškolskih dana, rekreativno bavi muzikom. Sitna muzička olakšica, ali i želja da ima bolji doboš, bila je samo korak prema zahtjevnom hobiju.

Korak po korak

- U početku nije bilo lako, dok slučajno nisam naletio na jedan sajt... Korak po korak, prikupio sam dijelove i sklopio prvi doboš. I sad je u funkciji, na njemu svira bubnjar prijedorskog benda “Remix” – kaže Alen, koji se u međuvremenu prilično usavršio u pravljenju ovog muzičkog instrumenta.

Na pitanje koliko košta jedan ovakav, rukom rađeni doboš, odgovara da sve zavisi od zahtjeva kupca.

- Budući da radim po narudžbi, obično mi kažu kakav zvuk i materijal žele, kako treba da izgleda... Uglavnom, cijena mu je između 300 i 450 eura i treba mi, u prosjeku, mjesec da dobije formu – kaže Alen, koji planira da jednog dana sam sklopi i vlastiti bubanj.

Bez konkurencije

U Bosni i Hercegovini trenutno, kad su doboši u pitanju, nema konkurencije. Čuo je da se ovim hobijem bavi jedan momak iz srednje Bosne. - Nije nešto posebno aktivan tako da sam trenutno, prema mojim saznanjima, jedini u BiH. Nje mi to osnovni posao, mada se trudim da i na tom polju budem istinski profesionalac. Ulažem mnogo truda i vremena da sve izgleda onako kako treba i da ostavim dobar utisak – zaključuje Radošević.


Radošević: U početku nije bilo lako

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.