NA LICU MJESTA

Povlači se voda u Doboj-Jugu, mještani i dalje u strahu

Proglašeno stanje prirodne nesreće

D. PAŠALIĆ

14.5.2019

Na području Zeničko-dobojskog kantona protekle noći, usljed obilnih padavina, najteža situacija bila je u Doboj-Jugu, gdje je policija evakuirala ugroženo stanovništvo. 

Branili kuće

Ekipa “Avaza” tokom cijele noći bila je s mještanima, koji su neumorno branili svoje kuće, pomoćne objekte i poslovne prostore.

Srećom, situacija je od jutros dosta stabilnija, a vodostaj rijeke stagnira pa se voda polako povlači, posebno iz Novog Naselja, gdje je bilo i najkritičnije.

Usljed obilnih padavina, plavljenja objekata i ugroženog stanovništva, na području općine Doboj-Jug proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Uprkos činjenici da se voda povlači, mještani su i dalje u strahu, posebno jer je iza njih noć koju će dugo pamtiti.

Podsjetimo, prema posljednjem izvještaju Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, vodostaj rijeka i svih vodenih tokova u ZDK su u stagnaciji u odnosu na protekli period. Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosi 290 cm i stagnira.

Pet evakuacija

Do sada nema zabilježenih stradanja ljudi i životinja, a na području Kantona evakuirano je pet osoba, i to u MZ Kalošević kod Tešnja. U ovoj općini također je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.