ODLUKE

VSTV odgodio imenovanja tužilaca za kraj maja

M.Aš.

15.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

11:30

VSTV, nakon rasprave i glasanja, donio je odluku da se odgode imenovanja tužilaca za kraj maja da bi se pripremili za sve programe kandidata.

11:25

- Mi smo zakazali sjednicu da bismo što prije imenovali tužioce. Ali moramo vidjeti jesmo li danas spremni da razgovaramo o programima kandidata ili ne. Što se mene tiče, ja sam spreman da razmatramo programa - kazao je Tegeltija.

Ivanović je pojasnila da se potrebno držati Poslovnika i da ne zna šta je loše u tome da nije bila u stanju pročitati devet programa. 

- Ja jesam malo pregledala programe, ali zaista smatram da imam prava na svoj stav. Bitno je svako tužilaštvo. I Bihać i Orašje - istakla je Ivanović. 

Monika Mijić tvrdi da će članovi imati strpljenja za nekoliko programa i predložila da sve odgodi, a da se imenovanja održe u dva dana, jer se radi o devet kandidata. 

11:15 

Mahmut Švraka tvrdi da ne vidi ništa sporno u tome da se održi imenovanje tužilaca jer je mišljenja da odgoda ne bi bila dobra.

- Šta ćemo saznati novo za nekoliko dana. Imamo programe, imamo sve. Mislim da ovo nije korektno prema kandidatima koje smo pozvali - kaže Švraka. 

Ružica Jukić pojasnila je da nije dobila sve materijale, ali i da, ako kaže jedan član VSTV da nije spreman, onda treba vidjeti šta da radimo.

Šta je problem da se sve uradi kako treba - kaže Jukić. 

Jadranka Lokmić-Misiraća dodala je da je spremna za programe tri kandidata, ali da je puno za jedan dan da se svi programi završe.

11:05

Prije početka imenovanja članovi VSTVBiH počeli su s raspravom oko toga trebaju li se danas imenovati tužioci, s obzirom na kratko vrijeme da se bolje pripreme s programima rada.

Član VSTVBiH Jadranka Ivanović predložila je da se imenovanja odgode da bi se bolje spremili.

Slavo Lakić kazao je da bio član komisije VSTVBiH koja je obavila intervjue s kandidatima.

Imali smo ozbiljne prigovore da smo u paralizi oko imenovanja, mi smo najbrže moguće i obavili intervjue da to sve uradimo i sve završili. Meni nije problem da sve odlažemo za narednu sjednicu da se pripremio bolje, ali pozvali smo već ljude. Oni su tu, ali nemam problem da sve odgodimo za 14. juli - kaže Lakić.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da bi, kada je on u pitanju, da bi mogao da se danas obave imenovanja, dok Goran Nezirović tvrdi da je potrebno donijeti odluku jesu li svi spremni da danas odlučuju o imenovanjima da bi se posao obavio na kvalitetan način. 

08:48

Članovi Visokog sudskog i tuzilačkog vijeća BiH danas će na sjednici u Sarajevu imenovati nove glavne tužioce. 

Predviđeno je imenovanje glavnih tužilaca u Sarajevu, Tuzli, Bihaću...

U utrci za glavnog tužioca Kantona Sarajevo su Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić.

Danas će biti izabrana i četiri državna tužioca. Sjednica je zakazana za 9 sati.

Kada je u pitanju izbor glavnog tužioca Kantona Sarajevo, Sarajlija je od komisije VSTVBiH dobila najveći broj bodova i predložena je na ovu poziciju kao prvorangirana.

Zatim, po broju bodova slijede Kreštalica i Bogunić.

Oni će danas prezentirati svoj program rada, nakon čega će pristupiti glasanju. Od ukupno 15 članova VSTV-a, za glavnog tužioca KS može glasati njih 14. 

Član VSTV-a Berina Alihodžić bit će izuzeta, s obzirom na to da je zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U utrci za glavnog tužioca Tuzlanskog kantona su aktuelni tužilac Tomislav Ljubić i predsjednica Općinskog suda u Kalesiji Dražena Pejanović. Ljubić je, predložen, kao prvorangirani.

No, kako smo i objavili, protiv njega je VSTVBiH pokrenuo disciplinsku tužbu.

Ubrzo će kandidati za glavnog tužioca Kantona Sarajevo Sarajlija, Kreštalica i Bogunić članovima VSTV-a prezentirati program rada.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.