AKTUELNO

Milićević: Prvi put otkad postoji Federacija, imamo akumulirani suficit

Rezultirala politika fiskalne održivosti i finansijske stabilnosti

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Arhiv

Fena

15.5.2019

Politika fiskalne održivosti i finansijske stabilnosti koju sve vrijeme zagovara i provodi aktuelna Vlada FBiH rezultirala je, prvi put od uspostave Federacije, akumuliranim suficitom, izjavila je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. 

Kako je kazala, prema posljednjem konsolidiranom izvještaju koji uključuje budžet Federacije, 10 kantonalnih budžeta, 80 budžeta općina i šest budžeta vanbudžetnih fondova prvi put je evidentiran akumulirani suficit.

- S ponosom kažemo da su i ukupni porezni prihodi imali stalnu tendenciju rasta, kao i prihodi vanbudžetnih fondova, što je sve, na određeni način, rezultiralo poštivanjem odredbi i pravila zakona o finansijskom poslovanju i unutrašnjem platnom prometu. Budžeti su ogledni primjerak čuvanja likvidnosti FBiH – istakla je Milićević.

Ona posebno naglašava činjenicu da je aktuelna vlada za svog mandata imala u predviđenom roku usvojene godišnje budžete, što je na određeni način olakšavalo rad i izvršavanje obaveza Vlade.

Što se tiče rebalansa ovogodišnjeg budžeta, ministrica Milićević kaže da je on nužan, između ostalog i zbog toga jer se pojavio akumulirani suficit koji treba rasporediti u infrastrukturne projekte.

- Znamo da će biti nužne izmjene u budžetu i vezano za usvajanje zakona o boračkoj populaciji i da će biti neophodne korekcije vezano za izvršenje sudskih presuda, a što je najavila Vlada. U ovom trenutku iz tehničkih razloga nije moguće pristupiti rebalansu, jer postoje određene prepreke vezano za stvorene obaveze za izmirivanje sudskih presuda u prvom kvartalu ove godine. Oko tog pitanja moraju sjesti Vlada i sindikati i izići iz te situacije nekako – zaključuje dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.