PROBLEMI

Hadžić-Bećirspahić: Apel Vladi FBiH da se pomogne radnicima "Vitezita" i spriječi nova "Hirošima"

Piše: Al. Ti.

15.5.2019

Radnici PS Vitezit već danima apeliraju Vladi FBiH da se riješi problem skladištenja zaostalog nitroglicerina i ostalih kiselina. Također, nezadovoljni radnici Vitezita su protestirali zbog neisplaćenih plaća.

Šef Kluba poslanika SBB-a u Parlamentu FBiH Azra Hadžić - Bećirspahić je za Avaz.ba kazala da se nada da će se sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH razmatrati apel SBB-a da se ispune zahtjevi radnika i općenito građana Viteza.

- Nadam se da će se Vlada potruditi da pronađe potrebna sredstva za uklanjanje kiselina i dekontaminacije zaostalog nitroglicerina i ostalih kiselina, kao i osposobljavanja kapaciteta za daljnju preradu kiselina, koja nije završena do kraja. Također, javno apeliram na Vladu FBiH da već sutra krene sa razmatranjem ovog ozbiljnog problema i da se donesu konkretna rješenja  - kazala nam je Hadžić - Bećirspahić.

Dodala je da se nada da će se iznaći sredstva da se isplate neisplaćene plaće za radnike Vitezita.

- Obzirom da je namjenska industrija u nadležnosti Federacije, tražim hitno djelovanje resornog ministarstva i Vlade FBiH, jer mi nismo spremni preuzeti odgovornost za novu “Hirošimu” u Vitezu jer svi znamo šta znači eksplozija par kapi nitroglicerina, a ne ovolika količina koju navode radnici, 150 t baruta, 6 t TNT-a, 370 t kiselina i oko 23t otpale kiseline sa ostacima nitroglicerina i zbog toga tražimo hitno djelovanje Vlade FBiH - zaključuje Hadžić - Bećirspahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.