SVAĐE

Bijedić: Imamović me baš mrzi; Imamović: Spremam mu odgovor

Zalažem se da potpredsjednik SDP-a bude iz reda drugog konstitutivnog naroda od predsjednika, jer smo multinacionalna stranka, kaže Bijedić

Bijedić, Bešlagić i Imamović: Personalni sukobi zbog izbora u stranci

E. Sk.

16.5.2019

Nakon što su se u martu prošle godine pomirili u prisustvu drugova iz sarajevske centrale SDP-a, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ponovo su u zavadi zbog unutarpartijskih izbora koji trebaju uslijediti.  

Izmjene Statuta

Bijedić je, kako nam je rekao, dobio informacije da je Imamović članu Glavnog odbora SDP-a BiH u telefonskom razgovoru nekoliko puta ponovio da Bijedića mrzi deset puta više od Ratka Mladića i Radovana Karadžića, zločinca osuđenih za genocid.

- Zaista ne znam šta sam mu učinio da me toliko mrzi. Ako smo neistomišljenici, ne znači da se trebamo mrziti. Zalažem se da potpredsjednik SDP-a bude iz reda drugog konstitutivnog naroda od predsjednika, jer smo mi multinacionalna stranka. No, prijedlog izmjena Statuta SDP-a radio je Imamović i u njemu stoji da predsjednik i potpredsjednik, odnosno zamjenik predsjednika partije, imaju ista ovlaštenja i da mogu biti iz istog naroda. Upravo je moje protivljenje takvim izmjenama izazvalo reakciju Imamovića i riječi koje je nekoliko puta ponovio – kaže Bijedić.

Rekla-kazala 

Imamović nam je, s druge strane, kazao da za sada ne namjerava komentirati Bijedićeve rekla-kazala izjave.  

- Naime, spremam opširniji odgovor spomenutom gospodinu, koji se neće zasnivati na rekla-kazala, nego na činjenicama. A za to mi je potrebno malo vremena – rekao nam je Imamović.

Povremeno ide đonom

Bijedić je naveo da Imamović, u ovisnosti o okolnostima, s vremena na vrijeme na njega ide đonom.

- Te spominje carinsku upravu, pa vrijeme kada sam bio ministar i debljinu asfalta. I to se ponavlja od izbora do izbora. Ovo posljednje zaista je gnusno i on zna kome je rekao. Taj čovjek je častan i neće slagati – kaže Bijedić.

Pomirenje iz 2016.

Još jedno pomirenje između Bijedića i Imamovića, ali i Imamovića i bivšeg načelnika Tuzle Selima Bešlagića, palo je zbog interesa partije u martu 2016. godine. Nakon tog “pomirenja” Bešlagić je napustio SDP. Uslijedilo je “pomirenje” 2018., a vidjet ćemo ko će nakon izbora predsjednika SDP-a napustiti partiju ili biti izbačen iz nje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.