SARAJEVO

Hoće li SDP izbaciti svoje odmetnike?

Arhiv

Piše: K. Ke..

18.5.2019

Pred Glavnim odborom (GO) Socijaldemokratske partije BIH danas će se naći niz važnih i interesantnih odluka. Sjednica ovog najvažnijeg stranačkog tijela zakazana je u turbulentno vrijeme. SDP BiH čeka Kongres u junu te izbor novog predsjednika.  

S druge strane, SDP je suočen i s formiranjem SPD-a sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu. Također, stranku potresaju sukobi u TK.

Teške odluke

Članovi GO danas bi trebali usvojiti brojne dokumente kao pripremu za Kongres, izmjene Statuta, ali i razmatrati teške odluke, posebno kada su u pitanju članovi koji učestvuju u formiranju novih političkih subjekata.

- Razgovarat ćemo o pripremama za Kongres stranke, Statutu, trebali bismo utvrditi liste delegata i kandidata na Kongresu... Očekujemo diskusiju o aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju vlasti - kazao je jučer za „Avaz“ predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović.

Na pitanje hoće li na dnevnom redu biti isključenje desetak članova koji su se priklonili, odnosno stali uz Socijaldemokratski pokret (SPD), Magazinović odgovara potvrdno.

Poštivanje Statuta

- Predsjedništvo SDP-a donijelo je stav i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić o tome je govorio. Za nas je to novi politički subjekt, a prema Statutu, naši članovi ne mogu biti članovi druge stranke. Dakle, razgovarat će se o njihovom isključenju. Glavni odbor donijet će svoj stav - istakao je Magazinović.

Evidentan sukob u Tuzli  

Moguća tema Glavnog dobora bit će i sukob unutar SDP-a u Tuzlanskom kantonu. Različite stavove o tome da li ova stranka treba formirati vlast imaju gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjednik Kantonalnog odbora Enver Bijedić. 

- Ako bude potreba da i o tome otvorimo razgovor, nije problem. Možemo ih još jednom podsjetiti na ranije odluke stranačkih organa - zaključuje Magazinović.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.