INTERVJU

Nema planova za privatizaciju ''BH Telecoma''

Već je više od 250.000 korisnika prešlo na 4G plus mrežu

Sedin Kahriman

Piše: Sead NUMANOVIĆ

20.5.2019

Uvođenje 4G plus mreže izazvalo je ogroman interes javnosti. Pohvale i kritike su sasvim očekivane i razumljive. Toga su svjesni i u ''BH Telecomu'', gdje svakodnevno korisnike informiraju o mogućim teškoćama u komunikacijama, upravo zbog ovog transfera. Na društvenim mrežama ne malo je i kritika, ali podatak da je već više od 250.000 ljudi zamijenilo svoje kartice i prešlo na novi frekventni opseg dovoljno govori o do sada urađenom poslu. 

Sa Sedinom Kahrimanom, vršiocem dužnosti generalnog direktora ''BH Telecoma'', razgovarali smo i o tome, ali i daljnjim planovima kompanije, iskustvima u dosadašnjem radu, mogućoj prodaji firme te ukidanju rominga unutar šest država zapadnog Balkana.

Puna funkcionalnost nove mreže

Kahriman je direktan i otvoren, a opet ni u čemu ne ide predaleko.

Od 8. maja 4G+ je u komercijalnoj upotrebi. Šta su dosadašnja iskustva i pouke?

- ''BH Telecom'', pored implementacije 4G+ mreže, provodi zamjenu opreme 2G i 3G mreže i uopće modernizaciju mobilne mreže, što podrazumijeva da se radi o kompleksnom projektu te je završetak tih aktivnosti predviđen za kraj trećeg kvartala ove godine. Tad je, po aktuelnom projektu, i predviđena puna funkcionalnost 4G+ mreže i ispunjenje zahtjeva definiranog licencom. Jasno, geografsko i kapacitivno širenje mobilne mreže se nastavlja i nakon okončanja aktuelnog projekta. Napomenuo bih da je u toku promocija novih ekstra paketa u mobilnoj mreži koji su veoma dobro prihvaćeni od korisnika.

Nakon eksperimentalnog puštanja 4G + uslijedili su komentari i pritužbe zbog kratkotrajnih prekida. Kako ste ih riješili?

- Povremene smetnje u mobilnom saobraćaju uzrokovane navedenim aktivnostima su očekivane i ranije najavljene od ''BH Telecoma''. Otkako je prije mjesec pušten testirani signal 4G mreže u Bosni i Hercegovini, neumorno se radi kako bi nova, kvalitetnija i savremena mreža došla do svakog ugla naše zemlje. Treba napomenuti da kraće smetnje prate lokacije na kojima se uvodi 4G+ mreža, što se svakodnevno komunicira prema korisnicima kroz odgovarajuće najave. Zapravo, putem stranice ''BH Telecoma'' na dnevnoj bazi je moguće pratiti dinamiku uvođenja 4G+ na cijeloj teritoriji BiH. Nadalje, veliki broj zaprimljenih upita je vezan za nestrpljenje velikog broja korisnika sa cijelog područja BiH da isproba brzine i mogućnosti 4G+mreže, što će ''BH Telecom'', poštujući tehnološka pravila širenja, u vrlo kratkom vremenskom roku i omogućiti. I ovom prilikom korisnike molimo za strpljenje, uz napomenu da se saobraćaj koji su naši korisnici ostvarili putem 4G+ mreže do 8.5. nije naplaćivao. 

Bilo je najavljeno da će zamjena SIM kartica s 3G na 4G+ biti besplatna za korisnike ''BH Telecoma''. Druga dva operatera su u startu počela naplaćivati zamjenu tih kartica, a onda im se ''BH Telecom'' pridružio. Zašto?

- Mi trenutno imamo akciju za besplatnu zamjenu kartica koja traje do 1. juna prema postojećim prepaid i postpaid korisnicima mobilne mreže ''BH Telecoma'', te korisnicima postojećih Moj Combo i studentskih paketa, koji tokom akcije pređu na jedan od novih pretplatničkih extra mobilnih paketa ''BH Telecoma''/ili na neki od novih paketa sa kombiniranim načinom plaćanja: Student NET, Student NET+ Combo NET, Teen i Assistant, novim pretplatnicima mobilne mreže ''BH Telecoma'' koji zasnuju pretplatnički odnos tokom akcije, korisnicima drugih mobilnih operatera koji prenesu broj u mrežu ''BH Telecoma'' tokom akcije i korisnicima Moj izbor/Top Tim/Biz izbor usluga koji podnesu zahtjev za zamjenu na USIM kartice  i prema našim informacijama već je 250 hiljada korisnika zamijenilo kartice.

Hoćete da kažete da je pogrešno shvaćeno u javnosti da ćete džabe dijeliti 4G+ karticu?

- Nismo nikad komunicirali da ćemo nešto dijeliti besplatno, promovirali smo akciju besplatne zamjene kartica za određene kategorije korisnika koja traje do 1. juna i odlično je prihvaćena. Ostali korisnici koji ne pripadaju nijednoj navedenoj kategoriji plaćaju 5 KM zamjenu karticu.

Običnom cestom ili autoputem

Stalno se ovo + (plus) provlači kroz priču o 4G mreži. Zašto plus?

- 4G+ mreža ili LTE-Advanced je tehnologija naprednija od inicijalne 4G, jer kombiniranjem više frekvencijskih kanala omogućava brzine prijenosa podataka mobilnom mrežom preko 150 Mb/s., i to u realnim uvjetima. Dakle, radi se o mogućnosti istovremenog korištenja više 4G frekvencija. Poređenje 4G i 4G+ je u suštini kao poređenje magistralnog puta i autoputa. Brzine koje će korisnici moći ostvariti zavise od nekoliko faktora kao što su: mogućnosti mobilnih aparata (klasa mobitela), broj istovremenih korisnika na određenom području, kvalitet pokrivenosti područja LTE signalom, uvjeti prostiranja signala do korisnika itd.

Da li ovo + otvara vrata za skorašnji start 5G mreže? Kada se ona može očekivati u BiH?

- Infrastruktura 4G mreže je prema aktuelnim referentnim standardima osnova implementacije 5G mreže. No, standardi za 5G mrežu još su u fazi finalizacije, te proizvođači opreme i operatori još uglavnom testiraju određene funkcionalnosti 5G mreže. Izgradnja 5G mreže će uslijediti u BiH onda kad korisničke potrebe za brzinama i mogućnostima 5G mreže budu iskazane, a usklađeno sa propisima nadležnih ministarstava i državnog regulatora koji između ostalog upravljaju frekvencijskim spektrom. Ne treba zanemariti činjenicu da obim investiranja u 5G mrežu zahtijeva i značajna sredstva. ''BH Telecom'' svakako planira u skorijem roku izvršiti testiranje 5G funkcionalnosti kako bismo demonstrirali spremnost infrastrukture.

Kahriman: Dobit "BH Telecoma" iznosi 63,6 miliona KM

Promet veći od 500 miliona, uvećana dobit

Kako posluje ''BH Telecom''? Šta je s dobiti ove firme? Gdje ona ide?

- ''BH Telecom'' je jedna od najuspješnijih kompanija u BiH i najuspješnija javna kompanija. Zadovoljni smo poslovnim rezultatom u 2018. godini. Ostvarili smo prihod od 500.436.000 KM, dobit iznosi 63,6 miliona KM i veća je od planirane za 6,1 milion KM i  veća za oko 550.000 KM u odnosu na 2017.godinu. Dobit ''BH Telecoma'' se kroz dividendu uplaćuje Vladi Federacije kao većinskom vlasniku i malim dioničarima. Također, postoji inicijativa da se dio ostvarene dobiti usmjeri u reinvestiranje i dalji razvoj kompanije.

Hoće li ''BH Telecom'' biti privatiziran do kraja naredne godine? Znam da to nije pitanje za Vas, već Vladu Federacije kao većinskog vlasnika, ali ste Vi direktor i možete, barem, reći svoj stav?

- Prema mojim informacijama u ovom trenutku ne postoje nikakve otvorene priče niti inicijative u tom smjeru. Aktuelna uprava daje prednost daljnjem restrukturiranju i širenju kompanije, daljem razvoju kompanije na nova tržišta i nove poslovne modele.

Osim 4G+ šta su daljnji planovi ''BH Telecoma''? Koje su to nove usluge? Šta ćete raditi s postojećim uslugama? Šta Vam je fokus u naredne dvije godine?

- Veliki je broj poslovnih aktivnosti i projekata koje će ''BH Telecom'' implementirati u narednom periodu. Uskoro organiziramo tehnološku konferenciju u suradnji sa partnerima na kojoj  na kojoj ćemo predstaviti širenje portfolija naših ICT usluga za BTB i BTG segment, stavljajući u fokus nove partnerske usluge i rješenja u namjeri da dodatno ojačamo start-up scenu u BIH. Nadalje, ''BH Telecom'' će ići u pravcu formiranja ili osnivanja novih kompanija i akvizicija u skladu sa prepoznatim prilikama i potencijalima na tržištu. Ova godina će biti značajna za korisnike jer ćemo povećati atraktivnost ponude i posebno ćemo se posvetiti sadržaju.

Telecom će kao enabler digitalne transformacije u saradnji sa strateškim partnerima, gradskim i javnim upravama graditi potpuno nove ekosisteme, prije svega mislim na projekte u domenu IOT-a. Jedan od značajnih iskoraka kompanije o kojem će se vrlo brzo govoriti jeste iskorak u fintech tržište. Već smo donijeli određene odluke i utvrdili neke biznis planove.

Kontinuirana investiranja odvijaju se na širenju kapaciteta fiksne infrastrukture kroz razvoj optičke pristupne mreže i skraćenje bakarnog medija. Značajan dio naše mreže je već prenesen na optički medij, sa mogućnostima velikih brzina u pristupu, te smo u skladu s tim uveli i nove pakete usluga. Također, u narednom periodu uvodimo unaprijeđenu platformu za naše IPTV korisnike.

Hoće li se ukinuti troškovi rominga unutar Balkana

- Počev od 1.jula 2019.godine u primjeni će biti prva faza snižavanja cijena rominga u šest zemalja zapadnog Balkana na osnovu potpisanog Sporazuma o snižavanju cijena rominga u mobilnim telekomunikacijskim mrežama.. U toj fazi koja će trajati do 30. Juna 2021.godine,  korisnicima će se roming u ovih 6 zemalja obračunavati po maloprodajnim cijenama na koje je dodana Sporazumom definirana tzv. „dodatna vrijednost“ koja za govor iznosi 0,05 euro/min, za SMS 0,02E/po poruci i 0,015E/Mb za data saobraćaj.

Obzirom da obračun svih operatora zemalja potpisnica Sporazuma ne podržava u ovom trenutku različite obračune u romingu zbog postojanja velikog broja korisničkih paketa, zbog čega je i tražena odgoda primjene,  predložen je RAK-u jedinstveni način obračuna rominga na način da se korisnicima obračunava najčešće korištena maloprodajna tarifa za nacionalni saobraćaj na koju će se dodati tzv. dodatna vrijednost. Ako Agencija odobri ovaj model BHT je spreman za implementaciju prve faze Sporazuma od 01. Jula 2019.godine. Sve druge opcije zahtijevaju odgodu zbog potrebe prilagodbe paketa i investiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.