SARAJEVO

Stvoriti uvjete za penzionisanje radnika

Sa sastanka u Sarajevu

Avaz.ba

20.5.2019

U roku od tri dana Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH potrebno je dostaviti dokumentaciju za 17 bivših radnika „Vitezita“ kako bi mogli učestvovati u javnom pozivu za dodjelu budžetskog novca za uvezivanje staža onim radnicima koji su stekli uvjete za penzionisanje.

Ovo je zaključeno danas na sastanku ministra Nermina Džindića s predstavnicima bivših radnika „Vitezita“, koji zahtijevaju uvezivanje staža kako bi konačno bili u penzionisani.

- Na sastanku je razgovarano o problemima radnika ove kompanije koji su ispunili sve uvjete za odlazak u penziju, a zbog negativnog poslovanja firme i neuplaćenih obaveza prema Penzionom i Zdravstvenom fondu, te Poreskoj upravi, to ne mogu ostvariti. Kako je zaključeno, potrebno je Federalnom ministarstvu dostaviti dokumentaciju za 17 radnika koji stječu uvjete za ostvarivanje penzije sa zahtjevom za uvezivanje staža i sve to predati na javni oglas koji je u toku, a ovo ministarstvo će u toj proceduru pružiti svu potrebnu podršku – saopćeno je nakon sastanka.

Za uvezivanje staža ovih 17 radnika potrebno je 225.000 KM.

- Buduće zahtjeve radnika za penzionisanje potrebno je dostaviti u vrijeme kada za to steknu uvjete. Kako je danas dogovoreno, ovo ministarstvo će te zahtjeve obraditi u roku od sedam dana od dana prijema. Prema izjavi predsjednika Udruženja radnika Safeta, radi se o još 33 radnika „Vitezita“ – navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.