AKTUELNO

Šta KOS-ovac Mujezinović radi u "Vitezitu"?

Šest mjeseci nakon što je Mujezinović imenovan da zastupa Vladu FBiH, čini se da je u ovoj firmi krenulo sve po zlu

BNN

20.5.2019

Dvadesetak radnika "Vitezita" krenulo je u petak iz Viteza ka Sarajevu, tačnije Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, piše BNN. 

Od Vlade su tražili uvezivanje radnog staža za njih blizu 40. Resorni ministar Nermin Džindić poručio je da zvanično nije dobio zahtjeve bivših radnika tvornice eksploziva, no spreman je razgovarati.

Radnici su na putu odustali od te namjere, nakon što ih je Džindić pozvao da danas dođu na sastanak u Sarajevo.

Predstavnici bivših radnika “Vitezita” postigli su danas u Sarajevu dogovor sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije prema kojem će 17 radnika, koji za to ispunjavaju uvjete, do 24. maja dostaviti potrebnu dokumentaciju na već otvoreni javni oglas za uvezivanje staža.

Inače, još 12. decembra 2018. godine, prije nekih šest mjeseci, Vlada Federacije BiH dala je ovlaštenja punomoćnicima da je zastupaju na skupštinama više privrednih društava. Za „Energoinvest“ d.d. Sarajevo opunomoćen je Marinko Bošnjak, za JP „Ceste Federacije BiH“ d.o.o. Sarajevo Goran Buhač, za JP „Elektroprivreda HZHB“ d.d. Mostar Jasmina Pašić, dok je za PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez imenovan bivši oficir i špijun KOS-a, ozloglašena obavještajna kukavica Enver Mujezinović.

Iako nije poznato šta Mujezinović tačno radi oko "Vitezita", šest mjeseci nakon što je Mujezinović imenovan da zastupa Vladu FBiH, čini se da je u ovoj firmi krenulo sve po zlu. Osim što je "predstavnik Vlade FBiH" u "Vitezitu", Mujezinović je i pomoćnik direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH i, skupa sa svojim mentorom, kojeg interno zovu Tata, Bakirom Alispahićem, ima duboke i ruke i prste u poslu namjenske industrije FBiH. (Zanimljivo, skupa se dovode u vezu i s političkim ubistvima, skupa su radili u tajnoj bošnjačko-SDA-ovskoj policiji itd).

Radnici "Vitezita" krenuli su pješice prema Sarajevu kod Mujezinovićevog ministra Nermina Džindića. Već 26 godina ovih dvadesetak radnika ne radi u "Vitezitu", gdje su im, kažu, i danas radne knjižice. Radni staž im je uvezan do 2000. godine, no to nije dovoljno za odlazak u penziju. Od Vlade FBiH očekuju da im uveže preostale godine.

- Potrebno mi je ovu boračku da dobijem kada napunim 57 godina, za godinu ću ispuniti, e sad mi fali staža. Ako mi se uplati, onda ću moći. Fali mi još bar na 20 godina da napunim. Fali mi još sedam, osam godina - kazao je Muhamed Patković, koji je bio u koloni radnika.

- Sad ću imati 59 godina, a treba da mi oni uplate još 13 godina. To je trebalo biti prije ovih izbora i otišli su svi papiri u Sarajevo. Kao, poslije izbora će uplatiti. I ništa - dodala je Hanifa Uznotri.

Za ovih dvadesetak, i još dvadesetak koji nisu krenuli put Sarajeva, procjenjuju da je potrebno blizu milion KM. Tako izgleda prava bosanskohercegovačka tragedija - radnici koji su tokom rata bili borci, poslije rata postali su socijalni slučajevi dok su, recimo, zli salonski špijuni kao što su razni Mujezinovići, danas zaduženi "za rješavanje problema" radnika uništenog "Vitezita". Nadati se da će država uskoro početi rješavati i one probleme koje je napravio Mujezinović u raznim sektorima, a mnogo ih je, piše BNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.