REAKCIJA

Udruženje tužilaca FBiH osudilo izjavu Ružice Jukić

M. Aš.

20.5.2019

I Udruženje tužilaca Federacije BiH osudilo je izjavu potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić povodom sastanka u Ambasadi SAD na kojem su prisustvovali tužilac Tomislav Ljubić te sudije Goran Nezirević i Branko Perić.

Oni smatraju neprimjerenom izjavu u kojoj Jukić navodi da osuđuje potez Ambasade SAD, koja se miješa u rad pravosuđa i koja poziva na prijeme trećerazredne službenike.

- Ovim putem ističemo da Udruženje tužilaca Federacije BiH podržava aktivnosti dobronamjernih unutrašnjih i međunarodnih faktora i njihove napore koje ulažu zajedno sa sudijama i tužiocima u BiH na unapređenju profesionalnih kapaciteta radi postizanja nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa – saopćeno je.

Udruženje smatra da djelovanje članova VSTV-a, između ostalog, mora doprinositi jačanju ugleda i digniteta pravosuđa u BiH, a ne njegovom urušavanju, iz kojih razloga Udruženje navedenu izjavu potpredsjednice VSTV-a oštro osuđuje.

Ranije je izjavu Jukić osudilo i Udruženje sudija FBiH, dok je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao da je to lično mišljenje Jukić, a ne stav VSTV-a.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.