USPJESI

BiH uvela „Proizvedeno bez GMO“: Uspostavljen sistem, a imamo i prve proizvođače

BiH na svom području proizvodi oko 20.000 tona soje godišnje

Dodatna šansa za BiH da se certificirani proizvodi nađu na tržištu u zemljama EU. T. Saletović

Piše: A. Č.

21.5.2019

Bosna i Hercegovina je postala prva država u regionu koja je uvela certifikaciju i oznaku „Proizvedeno bez GMO“. 

Povodom završetka implementacije ovog projekta ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je zajednički rad institucija trajao tri godine.  

- To znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju u našoj državi za označavanje proizvodnje, kontrole, certifikacije proizvoda bez GMO supstanci. Uspostavili smo sistem, ali imamo i prve proizvođače, to su, prije svih, "Bingo" i "Bimal". To znači da potrošači imaju mogućnost da biraju šta će kupovati - pojasnio je Šarović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je Ministarstvo od početka učestvovalo u ovom projektu i da se ponose ovim projektom.

- Na terenu smo mnogo radili s našim proizvođačima. Imali smo i poticaj, odnosno dodatnih 15 posto sredstava koje smo osiguravali onim proizvođačima koji su se odlučivali da proizvode soju bez GMO – kazao je Pašalić.

Ishrana životinja

Mario Beus, u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kazao je da, kad se govori o GMO proizvodima, da se, prije svega, misli na soju koja se koristi u ishrani životinja. 

- BiH i cijela Evropa uvozi i koristi velike količine GMO soje. BiH na svom području proizvodi oko 20.000 tona soje godišnje. Ipak, to nije dovoljno i potrebe BiH su pet puta više. Što znači da BiH kao i cijela Evropa uvozi GMO soju. Zemlje iz kojih se najviše uvozi su Brazil i Argentina. Ta soja se uvozi zato što je jeftinija, a oko 85 posto životinja se hrani GMO sojom - pojasnio je Beus.

Direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić naglasio je da BiH danas ima dvije vrste smjernica. Jedne reguliraju proizvodnju bez GMO, a druge označavanje ovih proizvoda.

- Ovo je vrlo značajna aktivnost, jer je soja ključna za proizvodnju stočne hrane. U BiH je situacija ista kao u EU, u smislu uvoza sojine sačme. Kroz ovakvu vrstu proizvodnje se otvara dodatna šansa za BiH da će certificirani proizvodi uspjeti da nađu svoje tržište u zemljama EU – rekao je Hajrić.

Ozbiljna šansa 

Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija kompanije "Bimal", kazala je da su oni od početka opredijeljeni za proizvodnju bez GMO.

- Dosad nismo imali priliku da to obilježimo. Nama proizvođačima je omogućeno da možemo certificirati svoje proizvode. Vidimo ozbiljnu šansu BiH u proizvodnji bez GMO hrane. Svi moji prethodnici govorili su da mi proizvodimo uljarice koje dolaze bez GMO. Dakle, proizvodimo i sve sačme, pa i sojinu, koja je potvrđeno bez GMO. "Bimal" prerađuje sirovine i za komponente za stočnu hranu i možda smo jedan od vitalnih činioca bez GMO proizvodnje hrane u našoj zemlji - naglasila je Pucar.

Sigurni proizvodi

Izvršni direktor za biznis operacije kompanije "Bingo" Edin Ibrahimović ovom prilikom kazao je da oni kroz svoju osnovnu djelatnost trgovine kao i kroz proizvodnju imaju fokus na povoljne cijene te da osiguraju proizvode bez GMO. 

- Želimo našim potrošačima omogućiti izbor kvalitetnih domaćih proizvoda i želimo da ovim iskorakom ohrabrimo i ostale proizvođače da idu u ovom smjeru. Konkurentni domaći proizvođači, znače konkurentnu domaću privredu - poručio je Ibrahimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.