ISTRAGE

Predmet "Selefije": Koji su ključni Mektićevi svjedoci saslušani u Tužilaštvu

M. Aščić

Piše: M. AŠČIĆ

21.5.2019

U okviru istrage u predmetu "Selefije", koju Tužilaštvo BiH vodi već mjesecima, danas je u ovoj pravosudnoj instituciji saslušan Fahrudin Hasanspahić, pripadnik vehabijske zajednice iz Zenice, saznaje "Dnevni avaz". 

Hasanspahić je, inače, kako smo objavili prije dva mjeseca, prijavio Ambasadi BiH u Ljubljani da ga je SOA (Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske) navodno pokušala vrbovati.

M. Aščić

Osim Hasanspahića, saslušan je još jedan muškarac (identitet poznat "Avazu"), koji je, zajedno s njim, posvjedočio u Ambasadi o ovim navodnim nezakonitostima hrvatskih obavještajaca.

Podsjećamo, Hasanspahić je prešutio da je sarađivao sa vozačima iz Bužima, braćom Duraković, koji su protjerani iz Slovenije prije tri mjeseca iz sigurnosnih razloga.

Braća Duraković povezuju se s osuđenim Bilalom Bosnićem, vođom vehabija u BiH, kojeg je Sud pravomoćno osudio na sedam godina zatvora.

Iz izvora bliskih Tužilaštvu saznajemo da je jučer saslušan i Harun Čelenka, vehabija iz Zenice, koji je ključni svjedok ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u predmetu "Selefije".


Harun Čelenka

Za Čelenku, koji je za jedan medij tvrdio da ga je SOA pokušala vrbovati kako bi prenosio naoružanje u mesdžide na području ZDK, istragom koju je obuhvatila OSA BiH, utvrđeno je da je opasni radikal koji je u svojim statusima na društvenim mrežama podržavao terorističku organizaciju Islamska država.

U okviru ove afere Tužilaštvo je nedavno donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra Mektića zbog odavanja tajnih podataka i narušavanja ugleda i sigurnosti države BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.