KREĆE CUNAMI

Tužilaštvo BiH do sada optužilo 27 osoba: Po koga "dolazi" Sky!?

Dešifriranje određenih Sky poruka dovelo je do suspenzije državne tužiteljice Diane Kajmaković

Tužilaštvo BiH do sada optužilo 27 osoba. Facebook

Miralem  Aščić

3.8.2023

Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana podići će jednu od najvećih optužnica u predmetima “Sky” protiv grupe Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Na optuženičkoj klupi zbog šverca kokaina iz zemalja Južne Amerike u BiH, a zatim zemlje EU bit će više od 15 osoba. Ovo će biti jedna od najvećih Sky optužnica za trgovinu narkoticima u BiH koju je razotkrio Sky.

Uloga Markulj

No, otkako je Sky zatresao bh. kriminalno podzemlje, ali i pravosuđe i policijske agencije, Tužilaštvo je do sada optužilo više od 27 osoba, a očekuju se i nove optužnice u aferama „Rez“, „Bumerang“, gdje su osumnjičeni Elvis Keljmendi, ali i Admir Arnautović Šmrk.

Dešifriranje Sky poruka dovelo je i do suspenzije državne tužiteljice Diane Kajmaković, ali i smjene šefa Odjela kriminalističke policije u SIPA-i Vahidina Šahinpašića. Zbog Sky istraga smijenjena je Spomenka Markulj, koja je obnašala funkciju kontakt-tačke Granične policije BiH s Europolom, te uhapšeno više od 16 policajaca.

Ali krenimo redom. Sud BiH potvrdio je u decembru prošle godine prvu optužnicu u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija u predmetu “Dalibor Railić i ostali“.

Railić je osumnjičen da je naručio i organizirao ubistvo policijskog inspektora iz Prijedora Radenka Bašića i preko Sky aplikacije tražio ko će ga ubiti.

Cvijetić: Mektićev savjetnik - Avaz
Ibrahim Hadžibajrić: Nalazi se u pritvoru - Avaz
Keljmendi: Brani se sa slobode - Avaz
Arnautović: Bio skoro devet mjeseci u pritvoru - Avaz
Karišik: Radio s Hadžibajrićima - Avaz

No, mjesec kasnije Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv grupe narkobosa iz Trebinja Milana Matkovića. Na optuženičkoj klupi zbog trgovine narkoticima i oružjem, ali i likvidacija našli su se Saša Ratković, Dragan Supić, Tomislav Vidaković, Vladica Rakić, Vasilije Stjepić, Mitar Blagojević, policajac Miroslav Čalija, ali i Matkovićev kum Dražen Šiniković.

Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

Optuženi se terete da su korištenjem kriptiranih aplikacija za komunikaciju činili krivična djela neovlašteni međunarodni promet velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, stjecanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

U februaru je potvrđena i Sky optužnica u predmetu “Sako Bibić”. Optuženi su i Eldar Hujić, Admir Halimanović, Alem Zukić te Đoko Komar.

U junu je Tužilaštvo BiH podiglo, a u julu Sud BiH potvrdio Sky optužnicu u predmetu “Staza” protiv 14 osoba. Na čelu grupe je Dragan Pejović zvani Bosanac. Ovoj grupi na teret se stavljaju organizirani kriminal i krijumčarenje najmanje 600 kilograma skanka s područja Crne Gore i Srbije u BiH, kao i njegova daljnja distribucija na ilegalnom tržištu.

Nove poruke

Osim Pejovića, na optuženičkoj klupi su i Milijan Mijović, Anđelko Milošević, Aleksa Mališ, Mišo Miljanić, Miloš Kovačević, Dušan Mićanović, Nemanja Prnjat, Milan Mićanović, Goran Novčić, Vladan Kovačević, granični policajac, Bojan Ćalasan, Milan Rašević i Dražen Salamadija.

Do sada je Tužilaštvo kroz Sky istrage optužilo 27 osoba. No, tek se čekaju velika imena, među kojima će biti tužioci, ali i drugi policajci.

Prije nekoliko dana u BiH su stigle nove kriptovane poruke s brojnim dokazima.

Cvijetićeva ekipa

Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se, kako saznajemo, i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić, Igor Knežević, ali i Milivoj Todorović, koji je uhapšen u Njemačkoj prema bh. potjernici i izručen BiH.

Pao i Hadžibajrić Beg

Prije tri mjeseca uhapšen je i sada već opozvani načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, koji se nalazi u pritvoru u KPZ-u Zenica. Zajedno s njim uhapšeni su i sekretarka Općine Alma Destanović, ali i njegov sin Seid. Hadžibajrić nije imao Sky, ali jeste njegov sin, koji je na ovoj aplikaciji s uhapšenim Elmedinom Karišikom dogovarao koliko će ko dobiti para od naplate parkinga. Na Skyu su Ibru zvali Beg. S njima je uhapšena i medicinska sestra Elma Rogo, koja se brani sa slobode.

16 policajaca do sada je uhapšeno, a trojica su otpuštena iz službe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.