SKY MAFIJA

Potvrđena optužnica protiv grupe Dragana Pejovića: Policajac za 10.000 eura prevozio drogu!

Drogu skladištili u mjestu Čatrnja kod Bosanske Gradiške

Grupa uhapšena u akciji „Staza“. SIPA

M. Aš. - B. C.

14.7.2023

Sud BiH potvrdio je jučer optužnicu Tužilaštva BiH protiv 14 osoba u predmetu „Staza“, s dokazima iz Sky aplikacije, a u vezi s organiziranim kriminalom i neovlaštenim prometom droge. 

Ovo je još jedna u nizu optužnica koje su nastale i potvrđene na osnovu dokaza iz Sky aplikacije, koja već gotovo dvije godine trese BiH.

Riječ je o grupi Dragana Pejovića (38) zvanog Bosanac, koji je izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Grupa se tereti za neovlašten promet više stotina kilograma skanka, uglavnom iz Crne Gore i Srbije u BiH, te daljnjeg krijumčarenja prema zemljama EU.

Plaćeni prijevoz

Djelovali su na području Trebinja, Foče, Istočnog Sarajeva i Bosanske Gradiške, a bili su povezani s pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa koje djeluju u zemljama regiona. Međusobno su komunicirali putem Sky aplikacije te tako ugovarali vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje droge.

Optuženi su Dragan Pejović (38), Milijan Mijović (38), Anđelko Milošević (47), Aleksa Mališ (25), Mišo Miljanić (37), ranije osuđivan, Miloš Kovačević (24), Dušan Mićanović (31), ranije osuđivan, i Nemanja Prnjat (32). Također su optuženi Milan Mićanović (39), ranije osuđivan, Goran Novčić (53), Vladan Kovačević (34), granični policajac, Bojan Ćalasan (37), ranije osuđivan, Milan Rašević (27), ranije osuđivan, i Dražen Salamadija (27).

Prema navodima iz optužnice, Pejović je u februaru 2021. godine s osobom iz Podgorice dogovorio kupovinu 110 kilograma marihuane, a drogu su dovezli Mišo Miljanić, Milijan Mijović, Milan Mićanović i Nemanja Prnjat.

U novembru iste godine, po uputi Pejovića, Anđelko Milošević i Milan Mićanović su na lokaciji Ledine u Crnoj Gori preuzeli 90 kilograma marihuane po cijeni od 1.190 eura po kilogramu. Drogu su kod sela Ubla u BiH predali Milijanu Mijoviću i Miši Miljaniću, koji su dva kilograma odvezli u Trebinje, dok je preostali dio preuzeo Goran Novčić te Mercedesom Sprinter, koji je imao ugrađen štek, prevezao do mjesta Čatrnja u Bosanskoj Gradišci, gdje je uskladištena.

U optužnici se navodi da je Pejović 2021. godine s osobom iz Novog Pazara dogovorio prijevoz 35,5 kilograma marihuane, za šta je angažirao graničnog policajca Vladana Kovačevića. Njemu je u tu svrhu Pejović dao BMW 5, sive boje, s ugrađenim skrivenim štekom kapaciteta 40 kilograma. Kovačević je dovezao drogu u Sarajevo, a za tu uslugu mu je plaćeno 1.600 eura. Kovačević je, također, učestvovao u prijevozu 20 kilograma marihuane u martu 2021. koristeći BMW sa štekom.

Veća pošiljka

Jedna od većih pošiljki bila je i ona iz novembra 2021. godine, kada je Pejović dogovorio nabavku 100 kilograma marihuane iz Crne Gore. Drogu su u mjestu Željevo kod Trebinja dovezli Mišo Miljanić i Milijan Mijović, gdje su je sakrili u štali. Tokom novembra njih dvojica su, po uputi Pejovića, u Crnoj Gori preuzela 154 kilograma marihuane te crvenim terencem dovezli u štalu u Željevo. Ovu drogu su 23. novembra 2021. godine prilikom pretresa pronašli pripadnici SIPA-e.

Diler u Novom Pazaru

Od osobe iz Novog Pazara Pejović je 2020. godine naručio 80 kilograma marihuane te je angažirao graničnog policajca Vladana Kovačevića da je preveze uz naknadu od 1.400 eura. Pejović je s Bojanom Ćalasanom otišao u Srbiju, gdje su dočekali Kovačevića. Pejović je na jednoj lokaciji sakrio 40 kilograma droge, a preostali dio vratio Kovačeviću, koji ju je dovezao u BiH, u Čatrnju kod Bosanske Gradiške, gdje su drogu skladištili. Drugog dana je Kovačević prevezao i preostali dio droge, koju je ovaj put dovezao u Sarajevo.

Povezan s Lovrinovićima

Dragan Pejović Bosanac povezan je s Dušanom i Milivojem Lovrinovićem, akterima akcije "Storage" koji su u bijegu. Svi oni otkriveni su raspakivanjem aplikacije Sky, koju su uspjele dešifrirati strane policijske agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.