MOSTAR

Za 10 godina 47 posto zanimanja će nestati

Dolazi umjetna inteligencija

M.Sm.

22.5.2019

Mostar: S današnje konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Mostaru je, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru i "Večernjim listom", održana konferencija pod nazivom "Mediji i privreda".

Kako je rečeno, cilj ove konferencije je prenijeti pozitivna iskustava privrednika, spojiti teorijsko znanje i praksu, naglasiti važnost inovacija za opstanak na tržištu te važnost medija za razvoj privrede.

Prema riječima dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića, konferencija se sastoji od dva panela "Inovacije, tehnologija i gospodarstvo" i "Mediji u ulozi osnaživanja gospodarstva".

- Kada su u pitanju tehnologija i privreda, želimo vidjeti gdje smo u tehnološkom smislu, odnosno koje barijere imaju privrednici kada su u pitanju pravni okvir, podrška, investicije - kazao je on.

Naglasio je da, prema istraživanju Oksforda od 2020. do 2040. godine, 65 posto mladih  neće raditi niti će postojati zanimanja koja postoje danas.

- Druga istraživanja kažu da će za deset godina 47 posto različitih zanimanja nestati, jer dolazi umjetna inteligencija. Mijenjaju se kompetencije, mijenjaju se radna mjesta, tako da i mi moramo ići ukorak s vremenom i educirati mlade za ono što je pristupačno realnom sektoru - podvukao je Vuković.

Jedan od govornika konferencije, prorektor Sveučilišta u Mostar Zdenko Klepić kazao je kako smatra da mediji mogu jako pomoći razvoju privrede, ali, također, i da mogu negativno utjecati, zavisno od toga, kazao je, kako rade.

Među govornicima su načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, Vedad Bečirović s Univerziteta u Sarajevu, glavni i odgovorni urednik ''Dnevnog avaza'' Fadil Mandal, Dejan Jazvić, glavni urednik Fene, Neven Kopanja, direktor ''Nezavisnih novina'', te drugi.

Inače, ova konferencija "Mediji i gospodarstvo" dio je tradicionalne manifestacije izbora osobe godine u Bosni i Hercegovini "Večernjakov pečat", koja će se održati večeras u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.