SARAJEVO

VSTV pružio punu podršku Tegeltiji

M. Tabaković

M. AŠČIĆ

23.5.2019

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, zakazao je za danas vanrednu sjednicu ovog pravosudnog tijela na kojoj će se raspravljati o stanju u bh. pravosuđu, ali i posljednjim aferama koje ga potresaju. 

Iz VSTV-a je saopćeno da je na dnevnom redu samo jedna tačka: informacija predsjednika VSTV-a.

9:00

Milan Tegeltija kazao je na početku sjednice da je samo jedna tačka na dnevnom redu, i to povodom pisanja određenih portala u vezi s njegovom ličnošću.

- Prvi dio je planiran za tekstove predsjedavajućeg ovog tijela i čelnika ove kuće. Treba da se izjasne o ovim pisanjima jer se vrši ozbiljna diskreditacija mene - rekao je Tegeltija.

Pojasnio je da ga navodi pojedinih medija optužuju da neki čovjek u njegovo ime uzima mito.

Tegeltija je članovima VSTV-a dao i tekstove i demantije na članak te ocijenio da se više neće ni pravdati ni demantirati i da će odgovoriti na sva pitanja na sjednici.

- Krucijalno je da Tužilaštvo otvori predmet i sve provjeri i da svi koji su krivi budu sankcionirani, a oni koji nisu da se skine ljaga s imena - rekao je Tegeltija.

Kazao je i da ne voli pričati o sebi, da je čovjek koji potječe iz poštene kuće i da je cijeli život radio pošteno.

- Danas se zbog ovoga svega osjećam tužno i žalosno. Teško mi je da smireno govorim na ovu temu. Sinoć sam gostovao u Dnevniku BH1. Ako sam bilo šta pogriješio u ovom slučaju, onda sam pogriješio hiljadu puta. Ovo je način rada predstavnika VSTV-a. Šta drugo da uradim kada razgovarate s ljudima koji koriste priliku da vam ukažu na neki problem i da ih onda uputimo dalje. Ja oko toga više ništa nisam uradio. Ja sam tog čovjeka vidio jednom, a inspektora SIPA-e dva puta u životu - rekao je Tegeltija.

9:15

Ružica Jukić rekla da je i ona progonjena te da vjeruje Tegeltiji.

- Ako ima postupak, neka se sve dokaže. Ovo je javni linč. Ovdje se ruše VSTV i cijelo Vijeće. Svi znamo šta je bilo prije i šta smo uradili. Sve pravilnike smo usvojili iz EU i tako radimo. Ovo je sve naručeno - kaže Jukić

Goran Nezirović istaknuo je da daje punu podršku Tegeltiji.

- Vi ste na taj natpis detaljno odgovorili. Mi ništa ne možemo reći, nego da ste vi i dalje naš predsjednik - rekao je Nezirović.

Jadranka Lokmić-Misirača dodala je da se ovdje ne zna ni šta se desilo, ali da je Tegeltija sve pojasnio.

- Prihvatam i vjerujem u ovo što je rekao predsjednik, ali treba dalje utvrditi priču. Neka Tužilaštvo hitno završi i najhitnije neka postupi. Dajem apsolutnu podršku Tegeltiji. Tražim da se samo sve istraži i da odgovorni odgovaraju - rekla je Lokmić-Misirača.

Članovi su dodali da se ovim natpisima ruši presumpcija nevinosti i ako tu ima nešto, time se treba baviti Tužilaštvo.

Slavo Lakić istakao je da je Tegeltija izložen jednom medijskom linču i da su svi članovi svjedoci da se pojedinci obračunavaju s VSTV-om.

- Nema sudije i tužioca koji nije izložen pritisku - rekao je Lakić.

9:20

Jadranka Ivanović je dodala da, svako ko je profesionalac, u svakom poslu naći će odgovore na ova pisanja.

- Ovo što se radi je postalo prestrašno. Mislim da se mora sve ovo razjasniti. Dajem vam puno povjerenje u radu - rekla je Ivanović.

Željka Radović je naglasila da nadležne institucije moraju hitno reagirati i sve ispitati.

- Imate moju punu podršku - rekla je Radović.

Mahmut Svraka je zatražio da se sve ispita i da institucije to moraju razjasniti.

Naša podrška je neupitna - kazao je on. 

Dragan Vukoje je ocijenio da su ovaj tekst i naslov napravljeni tako kao da su ovo činjenice, a svi znamo da činjenice utvrđuje Sud.

- Ovo su samo insinuacije. Vi ste do sada pokazali u svom radu energiju da se radi na stanju u pravosuđu, a ovim drugima neka to ide na čast. Dajem vam punu podršku.

Tegeltija je nakon podrške kazao da ne želi raditi pod pritiskom bilo kakvog sukoba interesa i da je ovo neprijatna situacija.

Da je samo jedan od vas rekao drugačije, ja bih vidio šta dalje. Zato neka Tužilaštvo sve detaljno provjeri što je prije moguće. I to bi trebao biti jedan od naših zaključaka. Svi znaju da predsjednik VSTV-a nema utjecaj na rad pravosuđa - rekao je on.

09:25

VSTV dao je punu podršku Tegeltiji i traži da Tužilaštvo sve ispita i utvrdi. To je zaključak koji je jednoglasno usvojilo svih 13 članova VSTV-a.




Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Podsjetimo, internetski portal Žurnal optužio je Tegeltiju da je "trgovao krivičnim istragama", što je on oštro demantirao. Tegeltija je kazao da je „bezočna laž da je uhvaćen u korupciji“ i dodao da je na sceni pokušaj njegovog diskreditiranja. 

Ovaj portal objavio je da je Tegeltija biznismenu iz Velike Kladuše Nerminu Aleševiću obećao preko tadašnje glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić "ubrzati predmet“.

No, i Burzić, sada državna sutkinja, za „Avaz“ je sve demantirala i istakla da je niko nikad nije zvao, a kamoli urgirao za predmet "Alešević".

- Za ovog čovjeka čula sam kada mi je poslao tortu. Tek tada vidjela sam o čemu se radi, jer je na torti napisao broj predmeta. Ali, ovo je jedan od hiljadu predmeta. No, nikad me niko nije u vezi s njim kontaktirao, čak ni urgenciju (Alešević) nije poslao u vezi s tim predmetom Uredu glavnog tužioca KS, a mogao je - rekla nam je Burzić.

Da nije bilo nikakvih urgencija u ovom predmetu, potvrđeno nam je i iz Ureda glavne tužiteljice KS Anike Kešelj.

- Izvršenim uvidom u službenu evidenciju Tužilaštva utvrđeno je da u navedenom predmetu nisu dostavljane urgencije za postupanje, osim što je Alešević počev od 30. aprila 2018. godine, putem e-maila Ureda glavne kantonalne tužiteljice dostavljao određene informacije i dokumentaciju vezanu uz taj krivični predmet – kažu iz Ureda.

Tražio sastanak

Pojašnjeno je da je poslije imenovanja Dalide Burzić na poziciju sudije Suda BiH, 1. aprila 2019. godine, Alešević ponovo putem e-maila Uredu, pozivajući se na predmetni spis, dostavio određenu dokumentaciju, koja je, također, proslijeđena u predmet.

- Nakon što je 16. aprila 2019. godine, putem e-maila zatražio termin za sastanak sa v. d. glavne kantonalne tužiteljice, isti je od Ureda upućen da sve činjenice, informacije i dokaze koji bi eventualno mogli doprinijeti potpunijem rasvjetljavanju i rješavanju predmetne krivične stvari može saopćiti postupajućem tužiocu u navedenom predmetu – rečeno nam je iz Ureda tužiteljice Kešelj.

Šta je objavio Tegeltija na Facebooku

Tegeltija se jučer oglasio i na svom Facebook profilu i objavio Naredbu o neprovođenju istrage iz 2016. godine koju je donijelo Javno tužilaštvo RS. Radi se o slučaju koji je, također, povezan s njegovom navodnom umiješanošću u koruptivne radnje.

Tegeltija je objavio i dokument kako bi ilustrirao da ovo nije prva situacija gdje ga prozivaju da je na njegovo ime neko uzeo novac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.