SARAJEVO

Usvojiti izmjene Zakona o radu i sačuvati ovo malo ljekara

Cilj je da se ovom sindikatu da pravo na reprezentativnost i omogući da sklapaju kolektivne ugovore, čime bi bio definiran radnopravni status doktora

Sastanak održan u kabinetu ministra Drljače

Piše: M.R.S.

23.5.2019

Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podržao je zahtjev Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije za usvajanje izmjena Zakona o radu.

Cilj je da se ovom sindikatu da pravo na reprezentativnost i omogući da sklapaju kolektivne ugovore, čime bi bio definiran radnopravni status doktora.

- Potrudit ćemo se da se izmjene Zakona o radu nađu na dnevnom redu iduće sjednice Doma. Njihovim usvajanjem možemo barem ublažiti odlazak doktora – rekla je Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica Kluba SBB-a, nakon sastanka s predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije i Veskom Drljačom, ministrom rada i socijalne politike FBiH.

Problem je nastao jer je ovaj sindikat izgubio reprezentativnost u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, na nivou Federacije, a problem se pojavio i u Posavskom kantonu. Ovo je bio razlog protesta ljekara i stomatologa održanog 11. maja u Sarajevu.

- U ostalim kantonima smo priznati. Našli smo se u sivoj zoni zbog nakaradnih propisa. Izmjenama zakona samo bi se ubacio pojam „strukovni sindikat“ i problem bi bio riješen – rekao je Rifat Riad Zajid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Pojasnio je da im je hitno jer je u KS istekao kolektivni ugovor, dok u TK istječe idući mjesec.

- U ova dva kantona ima oko 2.500 doktora medicine i stomatologije, što je skoro pola ukupnog broja – istakao je Zajid te dodao da im načelnu podršku dali i u drugim zastupničkim klubovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.