SREBRENICA

Usvojen nacrt programa obilježavanja genocida

S. SMAJLOVIĆ

24.5.2019

S današnje sjednice OO u Memorijalnom centru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Organizacioni odbor (OO) za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, sigurnosne zone UN-a iz jula 1995. godine, danas je u razmatrao aktivnosti dvanaest pododbora između dvije sjednice i usvojio preliminarni nacrt programa obilježavanja.

Obilježavanje 24. godišnjice genocida počet će 31. maja u Sarajevu 4. međunarodnom konferencijom o temi „ Procesuiranja genocida u BiH“, a završit će 19. jula klanjanjem džuma–namaza u musali Memorijalnog centra.

Kada je u pitanju druga po značaju manifestacija obilježavanja „Marš mira 2019“, predsjednik tog pododbora Munir Habibović kaže da pripreme teku uhodanom dinamikom i da pristižu prijave velikog broja učesnika iz cijelog svijeta.

Kaže da će članovi pododbora, pripadnici Oružanih snaga i sigurnosnih agencija BiH 10. juna obići cijelu trasu od Nezuka do Potočara kako bi se uvjerili u njenu prohodnost i pravovremeno otklonile eventualne prepreke.

Predsjednik OO Hamdija Fejzić još jednom apelira na porodice žrtava da daju saglasnost za ukop nekompletiranih tijela svojih najmilijih, koja će se dopunjavati naknadnom identifikacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.