ODLUKE Udruženja poljoprivrednika iz FBiH sastaju se 30. maja

Hoće li odustati od blokada magistrala i graničnih prijelaza

Ministarstva finansija i poljoprivrede te Vlada su pozvani na sastanak i od onoga što budu rekli ljudima zavisit će šta će biti 10. juna, kazao je Bićo

M.R.S.
24.05.2019 13:34

Rokovi koje su dali bit će prekoračeni

Isplata poticaja poljoprivrednicima u FBiH neće početi bar do kraja juna, čime će biti prekoračen rok koji su poljoprivredna udruženja dala federalnoj vlasti uz prijetnju blokadom magistrala i graničnih prijelaza, kazao nam je danas Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

- Imat ćemo 30. maja u Vogošći sastanak udruženja poljoprivrednika. Danas sam odnio dopise ministarstvima finansija i poljoprivrede te Vladi FBiH da prisustvuju. Od onoga što ljudima kažu na sastanku zavisit će šta će biti 10. juna, za kada su najavljene blokade – istakao je Bićo.

Poljoprivrednici su zatražili da do kraja maja bude usvojen Program poticaja za ovu godinu i budu isplaćeni poticaji za mlijeko. Program je sredinom maja dobio zeleno svjetlo Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a tek jučer i nadležnog odbora Doma naroda.

- Treba sada da prođe procedura u Ministarstvu finnasija, Uredu za zakonodavstvo, Vladi. Nadamo se da će ići ubrzano. Ali isplata neće biti do kraja juna – dodao je Bićo.

NA VRH