BRISEL

Zbog neispunjenih obećanja kandidatski status BiH pod upitnikom

Moguće odlaganje za Bosnu i Hercegovinu

Arhiv

Nezavisne novine

25.5.2019

Evropska komisija bi uskoro trebala predstaviti mišljenje o procesu evropskih integracija zemalja obuhvaćenih procesom proširenja, ali još nije donesena odluka hoće li biti odlaganja, pišu “Nezavisne novine”.

Prema saznanjima ovog lista, iako je prvobitno bilo najavljeno da će do kraja mjeseca biti predstavljen izvještaj, postoji frustracija dijela evropskih diplomata koji su radili na procesu u vezi s BiH, jer su aktuelne vlasti BiH obećale da će do kraja maja zemlja imati novu vlast, koja će moći prihvatiti izvještaj.

Evropska komisija je dovedena u nezgodnu situaciju, ili da mišljenje za BiH ne bude dostavljeno jer nema vlasti ili da dostavi mišljenje iako je prethodno bilo dogovoreno da mišljenja neće biti ako ne bude bilo nove vlasti.

Osim  toga, Radio Slobodna Evropa prenosi da postoji i otpor dijela zemalja Evropske unije, posebno istočnih članica, da se paket proširenja prihvati na samitu u junu, što bi značilo da je moguće da dođe do odlaganja.

Ukoliko bude odlučeno da sve zemlje dobiju izvještaj o trenutnom statusu proširenja zajedno s BiH, moglo bi se desiti da ne bude upriličena simbolična predaja izvještaja, već bi ono moglo biti dostavljeno samo zemljama članicama EU.

Njemački "Deutsche Welle" nedavno je upozorio da će konačna odluka o daljnjim koracima u pravcu proširenja zavisiti od novih članica EU, primarno od članica na istoku. 

Kako su naveli, ove zemlje pokazale su veći skepticizam prema idejama i vrijednostima koje su promovirale stare članice, što se, kako su istakli, pokazalo i u slučaju migrantske krize.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.