20 PITANJA ZA

„Ko preživi ovu godinu i naredne dvije, tek onda je nadrlj'o"

Rođen je 15. juna 1978. godine u Zenici, gdje i živi.

Duvnjak: Uvijek uz „Zmajeve“ i Čelik

M. R. S.

26.5.2019

1. 

 Svako obraćanje, pa bilo to deset puta tokom sjednice, počinjete sa „neka živi naša domovina Bosna i Hercegovina“. Zašto i otkad?

- Neka živi i neka je dragi Bog čuva, naša jedina domovina Bosna i Hercegovina, simbolični je pozdrav kojim svaki put, još od 2006. godine, na početku izlaganja podsjetim sve nas da nam država i dobro svih građana moraju biti na prvom mjestu.

2.

 Davne 2009. zatražili ste ukidanje paušala u Parlamentu FBiH. Niste bili dovoljno uporni ili?

- Uporan sam bio. Parlamentarci tada nisu ukinuli paušal, ali su ga nakon moje inicijative umanjili te reducirali druge naknade. Rezultat: ukupna primanja su nam bila umanjena za 20 posto. Ja sam se 2014. godine među prvima odrekao i prava na bijeli hljeb i tako Federaciji BiH uštedio oko 60 hiljada KM.

3.

 Studirate pravo. Zašto sada i zašto pravo?

- Bio sam učenik generacije u srednjoj školi, na prijemu od skoro 500 kandidata, među petnaestak najboljih studenata sarajevske Medicine, koju sam nakon tri godine napustio. U sudaru sa politikom, nažalost, Medicina je izgubila. Pravo mi je blisko, malo je i lakše, a nadam se da bih mogao biti i neki uspješan advokat.

4.

Skoro cijeli radni vijek ste u zakonodavnoj vlasti. Vidite li se u realnom sektoru?

- Vidim, othranio me hljeb privatnog poduzetnika. Radio sam u očevoj firmi, bio i stranački portparol, te izvršni direktor omladinske nevladine organizacije.

5.

Gdje Vam je draže raditi, u Federalnom parlamentu ili Skupštini ZDK?

- Važno je da obje institucije kvalitetno rade i efikasno funkcioniraju. Uvijek nam mora biti na umu da mi donosimo regule i norme prema kojima se odvija život ljudi u zemlji.

6.

 Šta je osnovno za šta ćete se zalagati u ovom mandatu?

- Zalagat ću se za pravedniju raspodjelu javnih prihoda po kantonima, veću podršku privredi, sportu i zaštiti okoliša. Ne smijemo zaboraviti na ujednačavanje socijalnih i zdravstvenih prava za sve građane u cijeloj BiH. Moramo ojačati i „kulturu poštovanja“ propisa kroz jačanje inspekcije, policije, pravosuđa.

7.

Ž5 = Kada biste birali, koju biste poziciju u nekoj vladi odabrali?

- Nemam posebnih želja da budem ovaj ili onaj ministar. Veći izazov bila bi gradonačelnička pozicija.

8.

 Kako provodite slobodno vrijeme?

- Igram mali nogomet sa zeničkim zambacima, idem na fitnes kod mog (olimpijskog) trenera, profesora Munira Selimovića, zimi skijanje, ljeti seoski turizam. U posljednje vrijeme mnogo šetam sa ženom.

9.

S kim se od kolega iz skupštinskih klupa privatno najbolje slažete?

- Najbolje se slažem s iskrenim ljudima, s onima koji nisu politikanti i bleferi i s onima koji marljivo rade za dobrobit svih nas u BiH, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadali.

10.

Čiji Vam je sud najvažniji?

- Za sada mi je najvažniji sud moje savjesti. Na Boljem svijetu, onaj konačni, Božiji sud.

11.

 Jeste li ikada doživjeli da Vam građanin priđe i naruži Vas?

- Baš neki dan sam u tržnom centru čuo komentar: „Sve ove političare treba toljagom po glavi!“ Bilo je i direktnih prijetnji, gnusnih uvreda i govora mržnje na društvenim mrežama. Neke sam prijavio policiji i tužilaštvu. To je cijena javnog posla i niskog rejtinga naših političara.

12.

Ide li ova zemlja u propast?

- Bosna je zemlja koja je stoljećima i koja će još stoljećima živjeti na radost svih nas i na žalost svih njenih dušmana.

13.

Držite li se i dalje savjeta prijatelja da je žene bolje poslušati nego slušati?

- To je najbolji savjet koji sam dobio na dan vjenčanja od mog profesora Bikića. Još bih dodao, ženu je potrebno i shvatiti, onda je sve mnogo lakše i ugodnije!

14.

Jeste li se odrekli odlaska na utakmice?

- Uvijek sam uz moj Čelik i naše „Zmajeve“. Volim i engleski Liverpul zbog najboljih navijača. Nogomet je neraskidivi dio mog života.

15.

 Koja komična situacija Vam je ostala u sjećanju?

- Valjda navikao na parlamentarni ambijent, u sali za vjenčanja Grada Zenica, na pitanje matičarke Jasmine da li želite sklopiti brak sa Medinom?“, malo zbunjen, ja sam umjesto jednostavnog „da“, kazao „ja sam za“.

16.

 Šta Vas „boli“?

- „Boli“ me kad vidim nas, obične male smrtnike, kako se malo volimo, malo uvažavamo, puno brinemo i puno svađamo. Često zbog besmislica i gluposti.

17.

 Šta nikada ne biste uradili?

- Mislim da nikad ne bih izdao svoju savjest i sve ljude, počevši od porodice i dalje, koji mi vjeruju i koji me poštuju.

18.

 Koja Vam je neostvarena želja?

- Lijepo je kad čovjek ima i neostvarenih želja. Samo da smo živi i zdravi.

19.

 Da pravite federalni budžet, gdje biste oduzeli, a gdje dodali?

- Smanjio bih izdvajanja za sve stavke koje podrazumijevaju rastrošnost bez neke društvene koristi, uvećao bih poticaje za privredni razvoj, za liječenje teških bolesti, porodilje, talentiranu omladinu i za vrhunski sport.

20.

Kakve nas, građane, četiri godine očekuju?

- Samo da ne bude kao u onoj monodrami velikog Josipa Pejakovića: „Ko preživi ovu godinu i naredne dvije - tek onda je nadrlj'o“!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.